Sunday 7 October 2018

Lauk 4 Bahan, Menambah 3 Piring Nasi



Sambal Ikan Masin Lada Putih


4 bahan jer untuk lauk makan tengahari hari ni. Simple. Sempoi. Cepat. Jimat. Hihi…ramainya mak-mak yang tertanya apa menu 4 bahan tu?

Jom, ku kongsikan menu simple ni. Lauk kampong jer tapi jangan salahkan aku kalau korang menambah hingga 3 pinggan nasi yer.



Bahan-bahan:
1.     Ikan masin
2.     Tomato
3.     Lada Putih
4.     Minyak sayuran


Cara memasak:

1. Panaskan kuali. Masukkan minyak sayuran.

2. Bila minyak sudah mula panas, masukkan ikan masin dan goreng hingga garing.

3. Bila ikan masin dah garing (tak perlu nak tos minyak bagai), masukkan tomato.

4. Gaulkan tomato hingga sedikit layu, kemudian masukkan lada putih.

5. Gaul hingga sebati dan sedia untuk di hidang.


Korang rasa, senang tak masak lauk ni? Best tak? Kalau best, tolong SHARE untuk kengkawan korang pula ya. Manatau ada di antara mereka nak menambah berat badan ideal macam aku ni. Hihiihi….


Kalau tak ada masa langsung nak masuk dapur, senang jer. Ni haaa Sambal Tai Minyak Adhwa yang lagi senang nak disediakan. Hanya buka penutup botol kemudian hidang bersama nasi putih. Kalau nasi putih pun kau tak ada masa nak masak, boleh jer makan dengan roti.  


Jangan lupa tau, SHARE dengan kengkawan korang entri ni. Moga bermanfaat buat mereka yang memerlukan idea ni.

Jumpa lagi di entri akan datang….



No comments:

Post a Comment

Aroma Dapur Adhwa: Keria Gula Merah

Alhamdulillah. Penutup September dan pembuka Oktober, banyaknya berita-berita indah. Ingatkan bolehlah tidur dengan lena tapi kan sama ju...

Post Paling Popular