Trafik

Thursday, 8 October 2015

Kembangkan Perniagaan Melalui Akademi Bekerja Di Rumah

Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah 


Assalamualaikum dan salam petang Jumaat. Alhamdulillah, bertemu lagi kita di coretan kali ini. Seronok dan gembira bila ramai para suri rumah mula membuka minda dan melihat bahawa ABDR merupakan satu platform terbaik untuk membantu mereka dalam mengembangkan perniagaan masing-masing walau hanya dari rumah.

Sekalung tahniah buat anda kerana memilih ABDR. Harapan kami di ABDR semoga segala ilmu yang dicurahkan dan pengetahuan yang dikongsikan kepada kalian, bermanfaat untuk mencapai matlamat dan impian anda di suatu hari kelak.






Bila nak cari pendapatan sampingan ingat ABDR

Bila nak belajar blog ingat ABDR


Bila mencari kumpulan sokongan WAHM ingat ABDR 


Alhamdulillah.. ABDR [AKADEMI BEKERJA DI RUMAH] terpahat di hati






AKADEMI BEKERJA DI RUMAH
Ia merupakan Akademi yang berjalan 100% secara online. Sudah lebih 1000 pelajar mendaftar dan belajar di ABDR secara online dan offline.
1) Kumpulan sokongan khas untuk suri belajar basic berbisnes online.
2) Kumpulan sokongan khas untuk suri belajar menjana pendapatan hanya di rumah.
3) Kumpulan sokongan khas untuk suri bekerjaya menjana pendapatan secara sampingan.
4) Kumpulan sokongan untuk mereka bergelar wahm.
5) Platform untuk belajar berbisnes produk fizikal secara dropship dan produk digital ebook dan servis.


ABDR mara 2000 ahli. Kalau sudah rasa ketar lutut tak boleh tahan, meh lah sertai keluarga besar kami.


KELAS-KELAS PILIHAN ABDR PALING POPULAR
Kami sedang aktif menganjurkan kelas-kelas berikut.
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas blog fanpage mula bisnes (dropship atau produk sendiri)
3. Kelas beriklan dengan instagram
4. Kelas asas wordpress
5. Kelas penulisan kreatif 
6. Kelas penulisan ebook pertama.
7. Kelas urus akaun bisnes online. Coaching akaun offline
8. Pendaftaran Pengurus online ABDR
7. Beriklan dengan kami, kami sediakan ruangan iklan untuk usahawan



Alhamdulillah, alhamdulillah, terima kasih atas kepercayaan kalian. Kami bergabung dan berukhwah. Semua orang boleh, tak kira lelaki atau wanita. Senior atau junior. Semuanya Online.

Bagi mereka yang sudah sedia mahu mula, boleh hubungi saya. Memang ramai yang sertai kami dari zero basic. Langsung tidak tahu bagaimana hendak mula. Mereka usaha, belajar buat hingga selesai. Alhamdulillah, sudah ramai yang pandai berbisnes online melalui blog dan fb. 




Apa tunggu lagi, mendaftarlah dengan saya selaku Pengurus Online Bertugas:


Nasriah Abdullah - Pengurus Online ABDR
Email :
 pnnasriahabdullah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp : 
+6016-817 8716


add saya di facebook :

mohon bantuan anda untuk LIKE & SHARE FB Page saya:

Jemput singgah ke blog saya:


RM100 Sahaja! 5 Digital Ebook Promosi Sepanjang Oktober 2015

Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah


RM100 UNTUK 5 EBOOK INI
(Harga sebenar RM 205.00)


Bekerja dari rumah bunyinya seronok. Tidak ada masalah lagi dengan kesesakan trafik dan punya lebih masa bersama keluarga.

Meniti tahun-tahun awal bekerja dari rumah tentu sekali kita akan mengalami cabaran-cabaran awal sebelum sukses. Namun cabaran inilah yang menjadikan nilai bekerja dari rumah itu keindahan yang boleh kita belajar untuk lebih matang, sabar, tidak putus asa...


Nak baca lagi lanjut?
Jom dapatkan segera ebook pilihan ibu-ibu moden...


Nak lagi jimat?
Rebut peluang memiliki 5 ebook yang berharga cuma RM100
Ya, RM100 sahaja (Harga sebenar RM 205.00)




Nasriah Binti Abdullah, Pengurus Online ABDR

Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah


Pengurus Online ABDR

Terima kasih kalian yang amat peka pada '#' saya, lantas bertanya.



Siapa itu Pengurus Online ABDR?
Kami adalah barisan alumni ABDR yang telah berdaftar melalui mana-mana kelas online berikut:

1) Kelas Asas Blog Penulisan dan Blog Bisnes 
(Kelas asas blog 2 dalam 1)

atau

2) Kelas Asas Blog Bisnes

atau

3) Kelas Rakan Niaga/Pengurus Online

Dan kami hanya boleh menjadi seorang Pengurus Online apabila telah berjaya menyiapkan 44 entri tugasan yang diberikan oleh para guru dedikasi.


Apakah pula skop tugasan Pengurus Online ABDR?
Seorang Pengurus online ABDR bertugas untuk bantu mempromosi produk digital, iaitu Ebook ABDR, kelas online dan iklan ABDR.


Apa pula pra-syarat kelayakan untuk bergelar seorang Pengurus Online?
1) Keinginan atau kemahuan yang tidak kenal erti putus asa untuk keluar dari zon selesa.
2) Perlu ada telefon pintar, tablet atau pun komputer riba
3) Talian internet
4) RM untuk yuran penyertaan (berdasarkan pakej kelas)


Moto Pengurus Online
Sambil sebar ilmu, tambah ilmu, tambah pendapatan, walau tanpa keluar rumah, semuanya di hujung jari.




Jana pendapatan tanpa perlu keluar rumah. Insya-Allah. Kami buka pendaftaran setiap hari. Boleh mula daftar bagi yang sudah sedia. Insya Allah, dengan doa dan harapan, semoga Allah permudahkan usaha kita bersama menjana ekonomi ummah.


Mudah ke tersangat mudah?
Suka ke tersangat suka?
Sengih!
Sila share untuk berkongsi maklumat.


Apa tunggu lagi, mendaftarlah dengan saya selaku Pengurus Online Bertugas:

Nasriah Abdullah - Pengurus Online ABDR
Email :
 pnnasriahabdullah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp : +6016-817 8716


add saya di facebook :
www.facebook.com/aura.adhwa

mohon bantuan anda untuk LIKE & SHARE FB Page saya:
www.facebook.com/ummy.adhwa
www.facebook.com/menjana.pendapatan.hanya.dari.rumah

Jemput singgah ke blog saya:
http://nasriahabdullah.blogspot.my
http://ummyadhwa.blogspot.my



Jana Pendapatan Tanpa Perlu Keluar Rumah

Teks: Nasriah Abdullah
Foto: -


Pendaftaran untuk kelas online dibuka setiap hari. Baca dan fahamkan dahulu kategori kelas, kemudian pakej yuran, kemudian jejak dahulu rakan-rakan yang sudah sertai kami. Apabila sudah fikir barulah buat keputusan ya. Tidak ada paksaan, dan buatlah keputusan dengan rasional mengapa perlu kalian sertai kelas.

Bagi kalian yang mahu menyertai keluarga besar ABDR, boleh pilih mana-mana kelas berikut.

1. Kelas asas blog dan penulisan
-belajar konsisten menulis
-belajar menulis mengikut fokus produk
-belajar menulis dengan analisa tahu siapa sasaran pembaca
-pembaca ini kita tukar kepada pelanggan

2. Kelas asas bisnes online
-bina kedai online
-borang tempahan
-lima label utama
-pautan blog dan fanpage
-boleh juga menjual produl digital
-boleh menjual produk fizikal
-produk borong-telekung solat
-mahu simpan stok boleh, tidak mahu simpan stok juga boleh


Jana pendapatan tanpa perlu keluar rumah. Insya-Allah. Kami buka pendaftaran setiap hari. Boleh mula daftar bagi yang sudah sedia. Insya Allah, dengan doa dan harapan, semoga Allah permudahkan usaha kita bersama menjana ekonomi ummah.

Apa tunggu lagi, mendaftarlah dengan saya selaku Pengurus Online Bertugas:

Nasriah Abdullah - Pengurus Online ABDR
Email :
 pnnasriahabdullah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp : +6016-817 8716


add saya di facebook :
www.facebook.com/aura.adhwa

mohon bantuan anda untuk LIKE & SHARE FB Page saya:
www.facebook.com/ummy.adhwa
www.facebook.com/menjana.pendapatan.hanya.dari.rumah

Jemput singgah ke blog saya:
http://nasriahabdullah.blogspot.my
http://ummyadhwa.blogspot.my


3 Matlamat Utama Kelas-Kelas Di Akademi Bekerja Di Rumah

Teks: Nasriah Abdullah
Foto: -



Selamat datang pelajar pelajar Oktober 2015 ke
Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR).


Alhamdulillah, kami menerima pendaftaran setiap hari.
Kami sudah mara lebih 1000 penyertaan.


Matlamat utama kelas-kelas di
AKADEMI BEKERJA DI RUMAH [ABDR] ialah:-

• Untuk memberi peluang kepada suri untuk belajar ASAS PEMASARAN ONLINE. Ahli yang menyertai kami 80% adalah suri yang tidak ada asas berniaga. Iaitu tidak pandai menggunakan email, tidak pernah berjualan produk. Tidak pandai membina kedai online. Jadi matlamat utama adalah, untuk memberi pendedahan asas untuk berniaga dari zero pengalaman.

• ABDR menawarkan produk dan servis untuk sepanjang tahun. ABDR juga matlamatnya adalah kumpulan sokongan untuk suri bergabung dan bertukar idea.

• MATLAMAT UTAMA ADALAH MEMBINA JARINGAN. BAGI SURI YANG MAHU MENJADI JUTAWAN IA TIDAK ADA DALAM PAKEJ ABDR. KAMI FOKUS KEPADA -MEMBERI LATIHAN ASAS PENGURUSAN KEWANGAN. -ZERO HUTANG. -SURIRUMAH BERPENDAPATAN.


Alhamdulillah kami buka pendaftaran setiap hari. Mula daftar dan belajar asas pemasaran online melalui blog dan fb bersama ABDR



Apa tunggu lagi, mendaftarlah dengan saya selaku Pengurus Online Bertugas:

Nasriah Abdullah - Pengurus Online ABDR
Email :
 pnnasriahabdullah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp : +6016-817 8716


add saya di facebook :
www.facebook.com/aura.adhwa

mohon bantuan anda untuk LIKE & SHARE FB Page saya:
www.facebook.com/ummy.adhwa
www.facebook.com/menjana.pendapatan.hanya.dari.rumah

Jemput singgah ke blog saya:
http://nasriahabdullah.blogspot.my
http://ummyadhwa.blogspot.my


Wednesday, 7 October 2015

Kelebihan dan Keistimewaan Akademi Bekerja Di Rumah

Teks: Nasriah Abdullah
Foto: -


Kelebihan dan Keistimewaan ABDR

1) Kelas online sahaja dalam group kelas di facebook.

2) Masa belajar yang sangat fleksibel ikut masa pelajar sendiri. Tiada limit masa ditetapkan.

3) Nota tutorial bergambar lengkap disediakan.

4) Dapat bergabung dengan lebih 1000 blogger alumni Akademi yang merupakan usahawan online dan WAHM.

5) Masih boleh ikuti tutorial berterusan dalam kelas walaupun sudah selesai tugasan.

6) Dapat menjana pendapatan dengan produk ABDR jika mendaftar sebagai PENGURUS ONLINE.


Jika anda bersedia untuk menggunakan blog sebagai medium pemasaran yang paling efektif, menjadikan blog sebagai medium perkongsian dan blog anda mudah berada di carian google serta mudah dijejak pembaca, jom sertai KELAS ONLINE BLOG ABDR ini.



Baca lebih banyak ulasan pelajar ABDR di blog utama http://akademibekerjadirumah.blogspot.com


Jemput singgah blog saya http://nasriahabdullah.blogspot.my, hasil belajar bersama ABDR. 




Mahu sertai kami? Mudah sahaja. Pilih pakej yang anda mahukan dan buat pendaftaran. Mulakan perniagaan hanya dari rumah.

Jika sudah bersedia, boleh mendaftar untuk bersama keluarga besar ABDR. Iaitu kumpulan sokongan surirumah secara online.


Alhamdulillah, kami buka pendaftaran ke kelas online blog mula bisnes, kelas online blog penulisan setiap hari. Mula daftar dan belajar mengikut masa pelajar sendiri.

Kami bergerak secara berjemaah. Untuk pendaftaran boleh hubungi saya...


Apa tunggu lagi, mendaftarlah dengan saya selaku Pengurus Online Bertugas:

Nasriah Abdullah - Pengurus Online ABDR
Email :
 pnnasriahabdullah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp : +6016-817 8716


add saya di facebook :
www.facebook.com/aura.adhwa

mohon bantuan anda untuk LIKE & SHARE FB Page saya:
www.facebook.com/ummy.adhwa
www.facebook.com/menjana.pendapatan.hanya.dari.rumah

Jemput singgah ke blog saya:
http://nasriahabdullah.blogspot.my
http://ummyadhwa.blogspot.my


Tulisan Memberi Inspirasi Kepada Pembaca

Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah


Alhamdulillah... masih berkesempatan melayari kedai alam maya ku ini. Sepertinya sudah lebih dua minggu bersarang dan berhabuk tak dibersihkan dan disusun rapi. Rindu ingin mencoretkan sesuatu di sini.

Hari ini adalah minggu pertama sekembalinya aku dari dari bercuti panjang. FB bercuti! Instagram bercuti! Apatah lagi blog ku ini juga turut bercuti. Belum pun sempat aku mengemaskini dan menyusun atur sesuatu yang bermakna di dalam kedai alam maya ku ini, rezeki datang lagi.

Sujud syukur ku ke-hadrat Illahi dengan limpah kurnia dan rahmat-Nya, tanpa ku duga blog yang sudah lebih dua minggu berhabuk masih dikunjungi.  Terima kasih ABDR, kerana mu blog yang ringkas dan sempoi ini masih mudah dijejaki.



Apa itu Akademi Bekerja Di Rumah?

Ramai yang bertanya pada ku apa itu Akademi Bekerja di Rumah. Mari kita lihat sedikit sebanyak mengenai Akademi Bekerja di Rumah atau ringkasnya ABDR.

1) Merupakan kumpulan sokongan khas untuk suri belajar basic berbisnes online

2) Merupakan kumpulan sokongan khas untuk suri belajar menjana pendapatan hanya di rumah

3) Kumpulan sokongan khas untuk suri bekerjaya menjana pendapatan secara sampingan

4) Kumpulan sokongan untuk mereka bergelar WAHM

5) Platform untuk belajar berbisnes produk fizikal secara dropship dan produk digital ebook serta servis.



Tulisan Memberi Inspirasi Kepada Pembaca


Rai setiap hari, tulis yang baik-baik agar ia membantu orang lain. Tulis yang positif agar ia memberikan inspirasi buat pembaca.

Menulis adalah terapi, tulis awal pagi ketika kita berada dalam keadaan segar dan cergas.
©      Menulis dari hati
©      Menulis dan berkongsi.
©      Menulis dalam penulisan penyampaian yang bersahaja.
©      Penulisan yang memberi manfaat.
©      Emosi pagi adalah terbaik dan tulislah awal pagi.
©      Tulis perkara yang mengesankan dan catatan ini memberi makna kepada pembaca.
©      Tulis dengan ikhlas


Alhamdulillah, kami buka pendaftaran ke kelas online blog mula bisnes, kelas online blog penulisan setiap hari. Mula daftar dan belajar mengikut masa pelajar sendiri.

Kami bergerak secara berjemaah. Untuk pendaftaran boleh hubungi saya...

Apa tunggu lagi, mendaftarlah dengan saya selaku Pengurus Online Bertugas:

Nasriah Abdullah - Pengurus Online ABDR
Email :
 pnnasriahabdullah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp :
+6016-817 8716


add saya di facebook : 

mohon bantuan anda untuk LIKE & SHARE FB Page saya:

Jemput singgah ke blog saya:



Monday, 5 October 2015

Saya Sudah Bersedia Bekerja Di Rumah

Kelu lidah tiada idea menulis. Walau hanya cerita tanpa gambar. Yang mampu saya ucap hanya Allah Alhamdulillah.

Awalnya saya terbaca fb Puan Masayu Ahmad (pengasas ABDR) pada 9 Mac tentang berkongsi pengalaman mahu berhenti kerja, berhenti kerja dan wahm. Saya fikir ya, inilah saya. Mesti ambil peluang mesti ada sesuatu yang boleh beri manfaat pada orang lain. Seingat saya tarikh akhir hantar 10 Mac. Saya fikir "buat esok lah, sempat". Malam itu anak yang kecil meragam. Lagilah saya fikir "tak boleh buat malam ni". Apabila semua anak tidur lena berdengkur, saya fikir "jam memang sudah lewat, buat sahajalah". Lalu saya terbongkok-bongkok dalam gelap sambil menepuk punggung si kecil. Sebelah tangan memegang handphone menaip draf kisah itu menggunakan aplikasi Gtask. Rupanya Gtask juga ada limit. Kisah belum habis saya sudah tidak boleh menaip lagi. 
Kemudian saya copy dan paste di Gmail. Berulangkali membaca edit di sana sini. Sudahnya saya emailkan kepada Kak Mas jam 2 pagi. Selesai semuanya tidak juga dapat tidur lena..anak yang kecil terjaga berulang kali. Mata kuyu badan lesu tangan menepuk anak tapi saya lega.

Saya latih diri tidur sebelum jam 12 tengah malam dan bangun awal pagi. Itu cara saya menguruskan masa wahm. Akibat tidak cukup rehat, dua hari berikutnya terpaksa tidur siang dan tidak dapat menghadap laptop. 


Kisah yang ditaip jam 2 pagi itu sudah selamat dibukukan dalam ebook Yeay Mama Sudah Resign dan keluar majalah Mingguan Wanita keluaran minggu ini 22 April. Terima kasih Puan Masayu Ahmad dan Puan Anys Idayu Zakaria atas peluang, ilmu dan tunjuk ajar. 

Ramai yang belum lagi bermula atau yang sudah separuh jalan awal-awal lagi angkat tangan malas tak sanggup tiada masa update blog. Percayalah teknik 44 entri, penjenamaan diri, kerap update blog dan pautan sesama rakan ABDR mampu menaikkan ranking blog. 

Ha..kalian sudah bersedia bekerja di rumah? Apalagi buat tanpa tapi, lakukan tanpa nanti. Satu lagi, Jika sudah mula, Habiskan.
http://arbeeali.blogspot.com/2015/04/kisah-saya-dalam-majalah-mingguan.html



Ulasan Ebook - Kelas Asas Blog oleh Ana Sarina Abu Bakar

Teks:
Foto:
Sumber: Ulasan e-book Kelas Asas Blog oleh Ana Sarina Abu Bakar

Semalaman saya mengamati e-book. Membaca dan memahami tujuan dan kepentingan sebuah blog. Bagi pendapat saya, blog adalah bergantung bagaimana penyampaian penulis di dalam sebuah blog. Namun dengan kewujudan Asas Blog dan Penulisan Kreatif, ianya dapat menyalurkan ilmu asas blog dengan lebih terperinci kepada blogger-blogger agar segalanya terhasil dengan lebih berkualiti.



Bukan semua yang memiliki blog adalah surirumah. Malah mereka yang masih menuntut dan ada juga yang sudah berkerja turut berjinak-jinak mencipta blog, sama ada ianya merupakan blog peribadi atau bertujuan bisnes. Keberanian itu amat penting dalam merealisasikan impian mereka. Berbeza dengan saya, saya mencipta blog kerana minat yang mendalam terhadap penulisan kreatif. Bagi saya, dengan cara itu saya dapat memperbaiki dan memantapkan lagi penulisan, di samping menzahirkan idea-idea yang bersarang di minda.



E-book banyak membantu mereka yang masih tercari-cari teknik yang betul dalam penghasilan blog. Ilmu itu penting bagi menarik kepercayaan pengikut-pengikut blog mereka. Blog yang sederhana penampilan dan punya isi yang padat adalah blog yang paling di gemari. Bukan tidak perlu penyeri atau gadjet blog tetapi pengikut-pengikut blog lebih gemar tidak menunggu masa yang lama untuk menghayati isi kandungan blog.



Akhir kalam, Sesiapa sahaja boleh mencipta blog namun pastikan tujuan sebenar blog itu di cipta, semoga segalanya dimanfaatkan ke arah kebaikan agar dapat dikongsikan pekara-pekara yang baik. Ikutilah kelas penulisan blog untuk lebih mempelajari teknik penghasilan blog dan dengan ilmu itu juga kita akan lebih berani untuk mencipta blog yang berkualiti dan lagi dipercayai.

Ulasan Ebook - Asas Blog oleh Siti Zaiton Ahmad

Teks : Siti Zaiton Ahmad
Gambar : Carian Google
Sumber : http://akademibekerjadirumah.blogspot.my/2015/10/ulasan-e-book-asas-blog-oleh-siti.html


Assalamualaikum salam sehati sejiwa semua. Bismillah.

Meneliti e-book yang telah saya baca rata-rata penulis blog menyatakan mereka telah menempa kejayaan yang besar setelah mempelajari  Asas Blog dan Penulisan Kreatif. Malah membuatkan mereka terkenal di antara blogger.  Apa yang sangat penting sebenarnya ialah konsisten dalam mengendalikan masa. Maklumlah kebanyakan penulis blog ini suri rumah yang kerjayanya tidak pernah habis. 


Alhamdulillah saya nampak banyak kebaikan yang diperolehi antaranya ilmu yang bermanfaat yang dapat di guna pakai dalam perkongsian pengalaman. Penulisan yang santai dan memikat pastinya dapat menambat hati pembaca yang sudah mula berminat.

Di samping mendapat maklumat, pengalaman dan perkongsian cerita-cerita harian ianya juga dapat penambahbaikan dari segi pengiklanan. Sekiranya kita ada kemahiran dalam bidang masakan contohnya dapat kita tonjolkan jenama perniagaan kita agar khalayak di luar sana boleh berintraksi dan cuba mendapatkannya melalui perniagaan on line yang kini berleluasa. Hidup akan bertambah nikmat kawan bertambah ramai , duit pun dapat.  Makin berertilah kehidupan ini. Bak kata pepatah ‘sambil menyelam sambil minum air’

Dalam apa bidang sekalipun kalau kita berusaha bersungguh-sungguh pasti akan membuahkan hasilnya. Tidak kiranya dalam penulisan cerpen atau sebagainya. Resepinya adalah kerajinan dan keyakinan diri yang tinggi. Di mana ada kemahuan di situ ada jalan. Pembelajaran Asas Blog ini sebagai pemangkin ke arah kejayaan itu. Kita yang kena tentukan hala tujunya iaitu mahu atau tidak untuk berjaya.

Seperkara lagi kita dapat menyuntik motivasi apabila membaca kejayaan orang lain di blog mereka. Ia juga kan meningkatkan daya saing untuk menikmati kejayaan dengan cara kita tersendiri. Semoga dengan adanya e-book ini kehidupan kita yang dulunya suram akan bersinar dan kita dapat melangkah jauh ke hadapan dengan penuh matlamat dan bijaksana untuk mencapai wawasan.


Sekian terima kasih, jumpa lagi.

Panduan Bekerja Di Rumah


Teks: -
Foto: Koleksi ABDR
Sumber: http://akademibekerjadirumah.blogspot.my/2015/09/alumni-abdr-di-media.html




Ulasan Ebook - Jaringan ABDR Sangat Besar


Teks: Rozanah Zakaria
Foto: -
Sumber: http://akademibekerjadirumah.blogspot.my/2015/09/jaringan-abdr-sangat-besar.html

Salam.

Hari ini hari pertama cuti sekolah bagi Pulau Pinang.
Semangat pun lain macam, walau sebenarnya saya belum bercuti lagi.
Hari ini saya masih ada tuisyen SPM, begitu juga dengan Isnin depan.
Jadi saya akan mula bercuti sebenar-benarnya pada hari Selasa depan.
Tidak mengapalah, itulah rencah hidup seorang guru seperti saya.
Sebelum diri sendiri, keperluan anak didik perlu diutamakan juga. :)

Sudah lama entri ini tertangguh. Asyik terlupa saja. Hehe. Mujurlah saya dapat seorang guru blogging yang sangat penyabar, Puan Anys Idayu Zakaria. Bayangkan orang lain awal lagi sudah menyiapkan tugasan diberikan, semangat saya yang tenggelam timbul kurang membantu saya, malah membantutkan pula. Haha! Terima kasih ye cikgu Anys.

Saya mula diperkenalkaan dengan kelas dibawah naungan Akademi Bekerja Dari Rumah ini oleh sahabat semasa bersekolah dahulu, iaitu Sharimah Yahya. Terima kasih juga angah ye!

Jika hendak diikutkan, saya pernah terfikir bahawa saya tidak perlu masuk apa-apa kelas untuk berblog. Kenapa? Sebab saya sudah berblog sejak 2010 lagi. Jadi, kenapa tiba-tiba setelah 5 tahun saya perlu belajar 'semula' bagaimana berblog? Hmm, hendak tahu? Teruskan membaca ye. :)

Kesedaran timbul apabila perasaan saya untuk bekerja sendiri muncul. Kemudian saya terbaca entri sahabat saya ini di facebook miliknya, yang seterusnya membawa saya ke blog beliau sharimahyahya.blogspot.my. Kemudian saya teringat kata-kata ustaz saya, untuk menimba ilmu, walau bagaimana kita rasa kita pandai, kita harus berguru! Bukan saya tidak tahu selama ini bahawa belajar mesti berguru, namun saya fikir apa sangatlah berblog sampai hendak berguru, bukan? Tetapi dengan kuasa Allah, saya seperti ditarik untuk bertanya lebih lanjut dengan Sharimah. Tidak cukup dengan mesej, saya baca blog beliau, kemudian saya email beliau. Sejak itulah, persepsi saya tentang berblog berubah sama-sekali!

Rupanya masih banyak yang perlu saya pelajari untuk pembaca di luar sana menjumpai blog saya! Tidak hairanlah, selama 5 tahun saya berblog (tanpa berguru), saya sendiri tidak pernah jumpa blog saya di carian Google atau mana-mana enjin carian lain! Tetapi kini hanya dalam masa hampir setahun, 'pageviews' blog saya sudah mencecah hampir 6000! Berbeza dengan blog yang telah saya bangunkan sejak 2010, dalam masa 5 tahun, baru mencecah 'pageviews' 2000 lebih kurang. Hmm, itulah kuasa blog jika kita tahu selok-beloknya, bukan?

Jadi, apa yang diajar dalam kelas Asas Penulisan Blog yang saya sertai ini? Jika anda hendak tahu, setiap apa yang ditulis dalam blog kami protege ini, akan dipantaau oleh seorang guru online. Seperti saya, cikgu Anys sangat proaktif. Beliau akan membaca kesemua blog dibawah kendalian beliau, kemudian memberikan khidmat nasihat serta tunjuk ajar secara spesifik berkenaan apa-apa yang perlu diperbaiki. Sehinggakan cara dan gaya penulisan juga diberikan tunjuk ajar secara terperinci. Pada mula saya membayar RM300 untuk kelas ini, saya tiada idea apa yang saya akan dapat. Namun, apabila saya mendapat 'coaching' yang berterusan serta terperinci seperti ini, saya fikir sepatutnya nilai yang perlu dibayar adalah lebih lagi! Apalah sangat jumlah yang kita bayar jika hendak dibandingkan dengan ilmu yang tidak ternilai yang kita dapat, bukan?

Bukan itu sahaja, jaringan ABDR ini sangat besar. Beribu-ribu blog bergabung, menghasilkan satu sinergi yang sangat hebat! Patutlah blog saya dahulu berkembang seperti siput bergerak, kerana saya bergerak secara solo. :)

Jadi, tunggu apa lagi? Berminat? Hubungi saya sekarang di:

WhatsApp: 0124208212
Email: rozanahz@yahoo.com
Facebook: Rozanah Zakaria

Selamat datang ke dunia ABDR!

Karnival Gempak Usahawan Wanita, Wisma Wanita Kota Kinabalu

Teks: Nasriah Abdullah Foto: JHEWA & IKSNITA Panggilan buat peminat tegar penyanyi Rohana Jalil. Jangan lepaskan peluang unt...

Post Paling Popular