Friday, 26 June 2015

Upah Buat Fan Page Dan Blog

Entri #18

Teks: Nasriah Abdullah
Foto: -



Alhamdulillah... Jumaat yang indah sempena Ramadhan ke-9...


Hari ni Allah SWT bagi rezeki deal dua bisnes iklan realiti tv. Lepas tu dapat pula bisnes upah buat fan page dan blog. Dua perkara ni memang dah pandai buat pun cuma tak pula pernah terpikir boleh buat duit. Bab design pla bagi kat suami sebab dia lagi terror bab design ni. 

Syukur alhamdulillah Allah SWT bagi jalan  pada WAHM macam saya ni. Tak rugi jadi full time WAHM. Lebih-lebih lagi jadi pelajar ABDR a.k.a Akademi Belajar Di Rumah. Semakin terasa indahnya berkerja dari rumah. Lebih bersyukur di temukan insan seperti Puan Anys Idazu Zakaria, sentiasa sabar melayan karenah saya dan tekun membimbing dalam penulisan blog. Jasa mu di kenang cikgu!

Berbalik kepada cerita tadi, sebenarnya sebelum ni memang dah ada kawan-kawan minta buat fan page untuk bisnes tapi tak berani nak ambil order. Maklumlah, time tu masih bekerja, full commitment suma saya bagi kat opis. 

Serba salah juga sebenarnya nak ambil. Nak buatkan memanglah tak berapa susah sangat (tak susah bagi yang dah mahir) tapi cerewet dan leceh kerjanya, betul tak? Maklumlah, bukan setakat nak nak menaip, ubah-ubah format font kira kanan atas bawah terus siap. 

Banyak nak kena pikir. Kena buat analisis juga. Kena fikir konsep yang sesuai untuk bisnes dia. Kena design cover pula. Oh! Customer tu nak buat fan page, blog nanti dulu katanya coz nak buat entri tu tak ada masa. 

Buat survey kat internet, macam-macam harga ada. Dari RM100 sampailah RM600. Sebenarnya teringat suatu ketika dahulu sebelum mula nak berbisnes. Offer paling murah buat fan pages RM300. Maik ai...tebeliak biji mata saya. Mana nak cari duit banyak tu? So dari sana saya belajar dan usaha sendiri macam nak nak buat fan pages. Tak kan nak tabur duit jer kat orang lain kan? Better belajar sendiri lepas tu boleh buat duit. Dapat juga merasa hasil titik peluh dari usaha sendiri. Setuju tak? Sempat juga saya laburkan duit RM300 beli CD semata-mata nak belajar buat fan page. 

Alhamdulillah, CD dapat, ilmu pun dapat. Tak rugi laburkan duit RM300 tu untuk masa depan sendiri. Agaknya kalau time tu main bagi upah kat orang jer buat, dah tentu sampai hari ni tak reti nak buat fan page. Ye tak?

Jadi upah buat fan pages dari customer tu RM150 jer termasuk design 2 cover page. Murah tak? Itu pun sebenarnya masih tertanya-tanya, ok ke harga yang ditawarkan? Takkah terlalu mahal atau pun terlalu murah? Create fan pages tak lah rumit mana pun bagi yang dah tahu buat, semuanya percuma. Itu pun kalau tahu. Kesimpulannya KALAU TAHAU a.k.a KALAU PANDAI BUAT.



Bagi tak tak berapa nak pandai buat tu rasanya RM150 tu da kira murah agaknya. Rasanyalah kot... Hehehe



Create fan pages ni mudah jer cuma nak design cover page tu kena kira kadar kekreatifan juga. Nak kena perah otak juga. Macam-macam idea nak kena korek.


Lagi satu register facebook pun free tapi tak sesuailah kalau pakai facebook semata, kenalah buat facebook pages barulah mantap. Bila guna facebook pages, kenalah kreatif. Kena perah otak lagi. 

4-7 hari punya kerja ni, upah RM150... Wah! Ini dah kira murah...








Trend Gubahan Hantaran Masa Kini

Entri #17

Teks: Nasriah Abdullah
Foto: -





Pelbagai idea kreatif gubahan hantaran perkahwinan boleh didapati di pasaran pada masa sekarang. Berikut ialah trend terkini gubahan hantaraan perkahwinan 2015.


Zaman dah berubah, gubahan hantaran tidak lagi sama seperti zaman nenek moyang kita terdahulu. Bukan ingin menidakkan tradisi warisan turun temurun tetapi percambahan dunia teknologi moden dan lebih canggih membuatkan ramai lebih kreatif dalam memilih gubahan hantaran yang diidamkan. Antara trend terkini gubahan hantaran yang memikat hati anak muda kini ialah:



Pilihan Bunga Segar
Bunga-bunga segar memberi nafas baru dalam bentuk gubahan hantaran yang dipilih. Barangan hantaran dihiasi bunga-bunga segar dan semestinya ia memakan kos yang lebih mahal. Tetapi apa salahnya mengekspresikan cinta pada si dia dengan menghiasi bunga segar di keliling dulang barang hantaran tersebut.





Pilihan Warna Tema
Jika dahulu pengantin lebih tertarik pada satu-satu rona warna untuk dijadikan tema gubahan hantaran. Namun kini tidak lagi. Pengantin lebih cenderung memilih beberapa warna sehinggakan ada yang suka menggabungkan beberapa rona warna dalam satu barangan hantaran bagi menampakkan barangan hantaran tersebut lebih colourful seperti pelangi indah dan menarik. 





Pilihan Dulang Hantaran
Perkara paling penting dalam gubahan hantaran ialah dulang hantaran. Dulu, dulang hantaran hanya terdapat dalam dua tiga jenis sahaja tetapi kini sudah ada pelbagai jenis, bentuk, warna dan rupa dulang hantaran yang boleh didapati di pasaran. Ada yang berbentuk unik, berangkai malah berwarna selain daripada putih, emas dan perak. Sangat menarik!

Trend gubahan hantaran ini menjadi satu viral kepada anak muda untuk memastikan majlis perkahwinan mereka diingati sehingga ke akhir hayat. berbelanja-sakan dan berabis wang ringgit tidak mengapa tetapi harus beringat akan kemampuan diri sendiri. Jangan terlalu ghairah berbelanja sehingga menanggung hutang yang banyak selepas majlis perkahwinan nanti.


Hobi Sempena Ramadhan

Entri #16

Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Carian Google



Google Resepi!


Bulan Ramadhan bulan mengajar para ibu tidak kira suri rumah mahu pun yang bekerja turun padang... Hah! Turun padang? No no no... Bukan padang bola wokey... Turun padang a.k.a masuk dapur... hehehe


Yer laa bulan puasa ni kan bulan yang sinonim dengan masak memasak. Ada mood, masak. Tak ada mood pun kena juga masak. No choice, jawapannya tetap juga kena masak.


Setiap hari kena fikir nak masak apa untuk sahur? Nak masak apa untuk juadah berbuka? 


Bagi ibu-ibu bekerja dan tidak sempat pulang ke rumah untuk menyediakan juadah berbuka tentunya memilih juadah bazaar Ramadhan...


Bagi ibu-ibu yang berkesempatan masak sendiri macam saya ni pula asyik pikir nak masak apa. Dalam kepala macam-macam menu nak masak untuk juadah sahur dan berbuka. 


Nak makan tu! Nak makan ini! Tapi bila part nak masak, no idea...


Pendek cerita, nak minta tolong 'uncle google' bagi idea la... hehehe


So, let's google recepi...




Wednesday, 24 June 2015

Kelebihan Berdaftar Sebagai Ahli IRTV Network

Entri #14

Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah



Nak tahu apa yang saya dapat bila bersama IRTV?



  • PERCUMA 3 Unit Pengiklanan LED TV Selama 1 Bulan


  • PERCUMA Pengiklanan di Website www.irealititv.com Selama 1 Tahun


  • PERCUMA Pengiklanan di  Kumpulan  Eksklusif Facebook IRTV Group & FNB Group (Jangan tak tau, FNB Group mempunyai ahli seramai lebih 14 ooo ahli. Pengiklanan bertaraf INTERNATIONAL tau!)


  • PERCUMA Kad Keahlian (Tengok gambar tu, cantik tak Kad Ahli IRTV?)


  • PERCUMA  Sistem Pemasaran IRTV Network


  • PERCUMA  Keahlian IRTV Fun Club www.irtv.forum2.biz


  • PERCUMA Beriklan Seumur Hidup di www.irtv.forum2.biz


  • PERCUMA Ilmu-ilmu & Bimbingan Motivasi Perniagaan Jika Anda Berdaftar Bersama Saya Di "LEGASI MEGNET LUAR BIASA" (Namanya juga Sharing Is caring kan?)


  • Pemberian BONUS Setiap Minggu. Setiap Hari Isnin (Wah! Minggu-minggu dapat bonus. Siapa mau bagi kan? Kalau kerja makan gaji setahun sekali jak dapat bonus. Itu pun kalau dapat. Pengalaman sendiri pernah bekerja makan gaji 4 tahun tak dapat bonus. Jangankan bonus, 4 tahun jugalah tak merasa annual increment )


Tungguuuuu... Ada lagi...



Siapa nak produk kesihatan SHAKLEE cari saya...



Siapa nak BUKU-BUKU ILMIAH cari saya...



Siapa nak KHIDMAT GUBAHAN door gift, goodies, cenderahati cari saya...





Saya sedia membantu anda... 

Harga berbaloi-baloi dan jimat untuk anda sahaja...


Bah! Apa tunggu lagi cepat-cepatlah daftar!



Hubungi Saya melalui mana-mana medium di bawah:-

WhatsApp Sahaja: +6010 366 8516

Call/SMS: +016 817 8716


FB Pages: Ummy.Adhwa

Email: pnnasriahabdullah@gmail.com







Program Menjana Pendapatan 'Extra' Hanya Dari Rumah

Entri #15


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah



Bekerja Hanya Dari Rumah

Assalamualaikum dan salam Ramadhan semua...

Alhamdulillah...sedar tak sedar dah seminggu kita berpuasa. Hari ni saya nak kongsikan kisah sebenar tentang cara-cara mendapatkan pendapatan sendiri walau hanya bergelar suri rurah sepenuh masa tanpa mengeluarkan sebarang modal dan yang pasti akan memberi kepuasan dan keuntungan.

Seringkali kita mendengar bahawa ramai penjawat awam mahupun swasta mengeluh dan berputus asa untuk mencari pekerjaan sampingan di media online, apatah lagi suri rumah seperti anda dan saya. Perasaan ini berpunca daripada tumbuhnya bak cendawan program-program yang berunsur SCAM mahupun menjual produk yang akhirnya membuatkan kita mengalami kerugian dari segi modal dan masa. Namun, hasilnya 'zero'! 

Di sini saya ingin berkongsi satu peluang di mana anda sebagai suri rumah sepenuh masa juga mampu menjana pendapatan sendiri tanpa modal hanya dengan bekerja dari rumah sambil menjaga anak-anak di rumah. Seronok tak? Hah! tentu anda tak sabar apa program yang menarik tu, kan? 



Sistem Pengiklanan LED TV

Pernah dengar IRTV tak? Apa itu IRTV? IRTV adalah Iklan Realiti TV yang berkonsepkan periklanan mampu milik. Di samping mengiklankan perniagaan, kita akan menjana pendapatan tambahan bersama IRTV network. Sistem pengiklanan ini merupakan satu sistem yang paling murah di Malaysia. Formula Iklan Realiti TV ini dicipta sepenuhnya oleh pengasas Syarikat EMS, iaitu Dato' Mohd Fadli Fathullah, Pengarah merangkap presiden IRTV Group dan En. Arapah Bin A.Patiroi, Pengarah kedua yang bertapak di Kota Kinabalu, Sabah. 


Kenapa ianya begitu murah? Tak laku di pasarankah? Oh! Tidak... itu semua andaian yang salah. Dengan adanya sistem pengiklanan yang murah ini, maka dapatlah memberi sedikit ruang dan peluang kepada peniaga-peniaga IKS, peniaga online, dropship dan sebagainya untuk memasarkan produk dan perkhidmatan perniagaan mereka. Anda sebagai suri rumah harus menyertai 'Program Menjana Pendapatan Extra Hanya Dari Rumah' ini. 

Sambutan 'Sistem Pengiklan LED TV' amat memberangsangkan dan sedang hangat dalam pembentukan ekonomi peniaga-peniaga IKS, peniaga online, dropship dan sebagainya. 'Hanphone' pun tak henti-henti berdering tau. Ramai yang berminat menyertai program ini, sampai naik kebas tangan saya menjawab panggilan telefon dan malayan wassap yang ingin turut serta dalam program hebat ini. Nasiblah dapat bantuan Ostematrix, Multivitamin Vita-Lea Iron formula dan Alfalfa Complex Shaklee sahur tadi. Terima kasih vitamin Shaklee, buatkan diriku kekal bertenaga hingga kini.



Bagaimana Hendak Bermula?

Bagaimana hendak bermula? Bagaimana hendak menyertai program ini? Antara soalan yang sering di ajukan kepada saya. Justeru, di sini saya tunjukkan serba sedikit langkah-langkah mudah dalam menjana Program Menjana Pendapatan 'Extra' Hanya Dari Rumah.


Langkah 1: Sediakan Yuran Pendaftaran Ahli

Dalam setiap perniagaan anda perlu menyediakan modal permulaan tetapi dalam Program Menjana Pendapatan 'Extra' Hanya Dari Rumah ini modal tidak diperlukan. Anda hanya WAJIB menyedikakan RM100 untuk mendaftar sebagai ahli IRTV.

Yuran Pendaftaran Ahli Hanya RM100 Sahaja

Langkah 2: Buka Akaun Bank

Sebelum bermula, anda perlukan akaun bank. Ini kerana bayaran BONUS akan di bayar terus ke akaun bank anda. Jika anda mempunyai mana-mana akaun bank, anda boleh terus ke langkah berikutnya.


Langkah 3: Daftar Sebagai Ahli IRTV

Jika anda sudah membuat keputusan untuk menjadi ahli berdaftar IRTV, anda hanya perlu membayar Yuran Pendaftaran Ahli sebanyak RM100 ke akaun bank yang akan saya berikan nanti. Sila wassap saya di talian 010-366 8516 (wassap sahaja).



Langkah 4: Sertakan Dokumen Dan Bukti Pembayaran

Setelah pembayaran dibuat, sila hantar BUKTI pembayaran/transaksi, salinan/gambar Kad Pengenalan (depan & belakang), nama dan nombor akaun bank,  melalui wassap saya di talian 010-366 8516 (wassap sahaja)

SMS dari nombor 63660 akan di hantar selepas pendaftaran telah berjaya di daftarkan.


Langkah 5: Pengiklanan

Apa yang akan anda dapat setelah SAH bergelar AHLI IRTV BERDAFTAR? Anda kena buat iklan. Ya, iklan! Anda akan diberitan 3 slot TV LED untuk mengiklankan perniagaan anda selama 1 bulan. Di samping itu, tiba masanya untuk anda berkongsi pada semua orang di luar sana mengenai program ini sambil mengiklankan produk dan perkhidmatan perniagaan anda sendiri.

Senang cerita, anda buat iklan sambil ajak kawan-kawan lain buat iklan dengan memasarkan atau mempromosikan perniagaan masing-masing. Anda boleh sebarkan progam ini secara offline mahupun online di Facebook, Instagram, Twitter, Email, Telegram, WhatsApps, WeeChat, Blog dan sebagainya. 


Langkah 6: Penajaan

Apabila ada individu yang berminat dan mereka akan mendaftar melalui anda. Mereka akan melalui proses yang sama seperti anda. Jika anda berjaya mendapat 1 tajaan, anda akan dibayar bonus sebayank 20%. Jika anda berjaya mendapat 5 tajaan, anda akan dibayar bonus sebanyak 100%. Ini bermakna duit RM100 sebagai yuran pendaftaran telah pun anda dapat semula.  Mudahkan? Semuanya dilakukan hanya dari rumah.

Bagaimana nak tahu tajaan anda telah berjaya di daftarkan? Sistem IRTV akan menghantar SMS untuk makluman anda.

Banyak sebenarnya nak kongsi cerita 'part' penajaan ni, tapi lagi elok kita berbicara di dalam talian atau bersua muka. 

Inginkan informasi lebih lanjut mengenai penajaan? Sudilah kiranya menghubungi saya melalui wassap di talian 010-366 8516 (wassap sahaja). atau 016-817 8716 (SMS & Call).



Suri Rumah Berpendapatan Sendiri 

Senangnya buat duit! Betulkah?  Biar gambar berbicara...




Bukti Komisen/Bonus Di Bayar Selepas 1 Minggu Sah Ahli IRTV Berdaftar


Bah! Apa tunggu lagi cepat-cepatlah daftar!



Hubungi Saya melalui mana-mana medium di bawah:-

WhatsApp Sahaja: +6010 366 8516

Call/SMS: +016 817 8716


FB Pages: Ummy.Adhwa

Email: pnnasriahabdullah@gmail.com




Tuesday, 23 June 2015

'Door Gift MMR' Yang Unik Dan Bermanfaat

Entri #13

Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah


Idea Gubahan 'Door Gift MMR' Yang Ringkas, Cantik Dan Menarik

Syukur alhamdulillah, masih berkesempatan meluangkan sedikit waktu yang terluang mencoretkan sesuatu di ruang kedai alam maya ini. Moga segala idea yang tercetus di ruangan ini memberi 1001 inspirasi dan sumber idea buat kalian pembaca setia kedai alam maya saya.

Idea gubahan 'Door Gift MMR' ini tercetus rentetan dari permintaan buku-buku ilmiah yang sangat 'terlajak laris' di pasaran sehingga pihak pengeluar tak menang tangan nak mencetak semula tempahan yang beratur panjang. Bukti 'telajak laris'? Baru buka 'pre-order', dah 'sold out'. Alhamdulillah, ini menunjukankan bahawa ramai pembaca telah mendapat manfaat daripada isi kandungan buku ini sehinggakan tercetus idea nak jadikan sebagai cenderahati dan 'door gift' bagi majlis-majlis pertunangan, perkahwinan dan aqiqah. Ada di antara pembaca buku-buku ilmiah ini yang meraihkan hari ulang tahun kelahiran dan perkahwinan menjadikannya sebagai cenderahati kepada tetamu yang  hadir. Tidak kurang juga kepada mereka yang ingin bersedakah, lebih-lebih lagi di bulan yang mulia ini, bulan Ramadhan ramai pembaca yang mengambil kesempatan bersedekah dengan mewakafkan ke surau-surau dan masjid-masjid. Justeru, tidak hairanlah jika ramai yang membeli dengan jumlah yang banyak (borong). 



Adat Orang Melayu

Walau pun pelbagai bangsa dan agama, adat memberikan buah-tangan kepada tetamu yang hadir ke majlis kenduri-kendara untuk di bawa pulang sebagai tanda mata (kenangan) sudah menjadi kebiasaan. Jika dahulu, bunga telur menjadi pilihan utama, kemudian beralih kepada pemberian pemanis mulut seperti coklat, jajan, candy, cup cake, kipas tangan, cawan, kristal dan sebagainya. Namun, buah-tangan itu hanya setakat itu sahaja dan tidak memberikan manfaat yang berpanjangan kepada si penerima. 

Dunia sudah berubah. Zaman sekarang semuanya inginkan satu kelainan dari kebiasaan. Kelainan dari segi manfaat cenderahati itu sendiri kepada si penerima (tetamu). Bak kata pepatah, 'win-win situation', pemberi dan penerima buah-tangan itu akan dapat manfaat yang berpanjangan. Insyaallah...

Sebagai idea alternatif, melakukan sedikit perubahan kepada pilihan biasa yang sedia ada di pasaran, saya mencadangakan Buku Mini Mudahnya Menjemput Rezeki (MMR) dijadikan sebagai 'doof gift' pelbagai majlis. Harganya juga sangat murah dan mudah di bawah walau ke mana sahaja. Jika mengundang tetamu berstatus VIP, sesuai sangatlah kiranya menghadiahkan 'Pek Berkembar MMR' iaitu gabungan versi penuh Buku Mudahnya Menjemput rezeki dan Buku Mini Mudahnya Menjemput Rezeki (MMR).



Uniknya MMR

Kenapa saya katakan MMR ini unik? Pada pandangan saya, Mini MMR ni sangat unik dan wajar dijadikan cenderahati kerana:-

Unik & Luar Biasa
MMR ni sangat unik dan lain daripada yang biasa contohnya seperti Al-Ma'thurat dan Yassin

Eksklusif & Mewah
Warna kulit buku yang sangat ceria, cantik dan kelihatan sangat eksklusif dan mewah dengan jenis tulisan timbul lagi berkilat

Bersaiz Kecil
Saiznya yang comel dan kecil sangat sesuai sebagai cenderahati

Gubahan Ringkas & Sederhana
Oleh kerana buku itu sudah cukup kelihatan mewah dan eksklusif, dekorasi ringkas dan sederhana sudah cukup memadai

Murah & Jimat
Harga yang ditawarkan sangat berpatutan. Jika membeli dengan kuantiti yang banyak (borong), harga yang ditawarkan juga sangat murah (diskaun harga superb jimat!)

Ilmu Yang Bermanfaat
Ilmu yang bermanfaat, tidak habis sebagaimana makanan dan tidak pudar sebagaimana perhiasan. Secara tidak langsung, sedar atau tidak anda telah pun turut serta dalam penyebaraan ilmu dan dakwah Islamiah

Pahala Berpanjangan
Penyumbang akan mendapat pahala berpanjangan andai kata ilmu yang terkandung di dalam buku itu diamlkan oleh si penerima dan di kongsikan kepada pembaca yang lain. Insyaallah...



Koleksi Gubahan 'Door Gift MMR' 






Harga Buku Mudahnya Menjemput Rezeki
    • Buku MMR Versi Penuh: RM18 (SM) / RM20 (SS)
    • Buku Mini MMR: RM2.70 (SM) / RM3 (SS)
      • Kos penghantaran RM7 (SM) / RM10 (SS) (penghantaran ke seluruh Malaysia)


Anda berminat mendapatkan buku mini mahupun untuk versi penuh MMR untuk majlis anda?
Atau anda masih mempunyai kemusykilan?
Saya sedia membantu...


Hubungi saya melalui mana-mana medium di bawah;

Whatsapp Sahaja: 010-366 8516

Call/SMS: 016-817 8716






***Pembelian buku mini mahupun versi penuh MMR secara borong akan mendapat diskaun yang sangat menjimatkan.





Monday, 22 June 2015

Gastrik Semasa Puasa!

Entri #12

Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah & Carian Google



Sengsara Gastrik

Teringat sewaktu zaman persekolahan dahulu. Kalau tak silap, saya mengalami gastrik bermula sekolah menengah. Mengalami masalah gastrik mungkin disebabkan cara pemakanan yang suka sangat makanan pedas-pedas. Kalau tak ada sambal lada boleh terima tapi jangan tak ada cili padi memang tak sah. Alamatnya makan rasa terbantut. Sampai ke kolej pun selalu kena gastrik, pantang silap makan mesti  kena serang gastrik.


Apabila dah mula kerja, gastrik juga peneman setia. Seingat saya, 8 tahun bekerja tak pernah miss dengan 'MC' sebab gastrik. Sepanjang gastrik menyerang sebenarnya malas nak makan ubat. Eh! bukan malas tapi takut nak makan ubat. Jumpa doktor rajin tapi ubat yang diberikan jadi penghias almari. Alasan jer nak jumpa doktor sebab nak 'MC'. Kalau tak ada surat 'MC' terpaksalah potong cuti tahunan pula kan? Rugi tau! Rasa stres kalau nak cuti tapi cuti tahunan dah habis. Bila rasa stres, gastrik pun akan menyerang. Masa ni baru tahu, stress pun boleh sebabkan gastrik. Sekali kena gastrik barulah nak kena jaga makan. Adakalnya gastrik akan hilang dalam masa 1 ke 2 minggu. Mak ai...lamanya nak pantang makan.  Konon jer pantang sebenarnya tapi tetap jua makan cili padi cuma dos pengambilannya di kurangkan. Kalau biasa makan 4-5 biji sekali makan, time gastrik cukuplah 1-2 biji sekadar nak merasa pedas.


Bila nak masuk bulan Ramadhan dah mula naik risau sebab takut kena gastrik. Sebelum nak mula puasa, saya mesti beli susu kacang soya (soya bean dalam kotak jenama session) dan buah kurma untuk elak gastrik. Namun hampa, gastrik tetap menyerang seawal jam 10 pagi. Bayangkan seawal 10 pagi mata saya tak lepas dari melihat jam di dinding, jam tangan dan jam di komputer sehinggalah tiba waktu berbuka puasa. Selagi tak dengar azan Maghrib berkumandang kat Masjid belakang rumah, selagi tu la mata saya tak akan lepas dari menghitung waktu berlalu. Nampak sangat kerja tak proaktif sepanjang Ramadhan. Banyak kerja-kerja pejabat yang tertangguh akibat gastrik. Nasib la majikan setiap tempat saya bekerja sepanjang 8 tahun tu memahami sebab ada di antara mereka alami masalah yang sama. bertuahnya saya dapat majikan-majikan yang memahami. Syukur alhamdulillah...



Jatuh Cinta Dengan ESP!

Alhamdulillah start puasa 2013, setelah dah jatuh cinta dengan ESP dan mula mengamalkannya sewatu berpantang Ariel 2012 dahulu (usia Ariel sekarang dah 2 tahun 6 bulan), jarang dah kena gastrik. Perut pun rasa selesa. Kalau dahulu sepanjang berpuasa asyik nak tidur je supaya mata tak pandang mana-mana jam yang ada di pejabat mahu pun di rumah. Badan pun terasa lemah longlai. Kini saya dah boleh tersenyum lebar. Walau pun berpuasa, tapi badan tetap cergas dan bertenaga. Macam-macam kerja sempat disiapkan sebelum berbuka. Makan pun tak adalah nak pantang sangat, tu tak boleh makan ni tak boleh makan. Mak ai...yang tak boleh makan tu la yang faverote.


Syukur alhamdulillah, sekarang puasa tanpa gastrik. Satu nikmat yang tak terucap dek kata-kata. Tahun ni dah masuk tahun ketiga puasa tanpa gastrik. Puasa tanpa 'cuti gastrik'! So tak adalah pening sangat nak bayar puasa setelah Ramadhan berlalu (kecuali cuti puasa di bulan mengambang...hahaha).



Moga Ramadhan kali ini, ramai lagi yang lebih sihat dan tiada GASTRIK semasa puasa.



Mahukan pelaburan untuk kesihatan anda yang lebih murah? Sepanjang bulan Jun 2015, Shaklee nak bagi PERCUMA sebotol VITA-LEA IRON FORMULA berharda RM94 dalam satu resit. Murah ke mahal? Nak tak? Hubungi saya sekarang. Saya jamin harga istimewa untuk anda! Sila KLIK di sini...




atau 



Thursday, 18 June 2015

Teknik Power Pumping Di Bulan Ramadhan (Part #1)

Entri #11

Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Carian Google



Pelajari Teknik Power Pumping

Wahai ibu-ibu sekalian, tahukah anda apa itu Teknik Power Pumping? Tekni Power Pumping merupakan salah satu teknik mengepam yang dapat membantu iara ibu meningkatkan penghasilan susu perahan. Adakalanya ibu menyusu akan berhadapan dengan situasi di mana pengeluaran susu merundum akibat masalah tertentu.

Jangan risau dan rasa tertekan dengan masalah ini dan jangan pernah berputus asa untuk mencampurkan pemberian susu formula kepada bayi. Sebaliknya ibu-ibu sekalian berusaha mempelajari bagaimana teknik power pumping boleh membantu anda.

Terdapat pelbagai kaedah yang boleh membantu ibu menyusu memperbanyakkan kembali susu ibu ketika sedang berhadapan dengan situasi susu merundum. Antara kaedah yang disarankan adalah tenik power pumping.

Sebaik-baiknya teknik ini dilakukan pada waktu malam ke subuh kerana ketika ini hormon prolaktin adalah sangat tinggi.

Apa pun teknik yang menjadi pilihan anda untuk meningkatkan pengeluaran susu ibu, faktor utama adalah jangan ada rasa tertekan (stres) ketika melakukannya. Inshaallah anda pasti berjaya dan boleh kembali tersenyum lebar apabila bekalan susu untuk si manja terus mencukupi.

Untuk mengetahui bagaimana cara teknik power pumping dilakukan dan tip asas memperbanyakan susu ibu (susu perahan), baca entri selanjutnya nanti.

Insyaallah, akan saya kongsikan nanti untuk rujukan dan manfaat kita bersama. harapan saya semoga ibu-ibu di luar sana tidak melepaskan peluang mempelajari teknik power pumping yang sangat berguna dan berkesan ini. Tungguuu...


Harga Jimat Hanya Di Bulan Jun 2015

Entri #10

Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Shaklee Malaysia








Sungkai Juadah Bazaar!

Entri #9

Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah


Mengejar Waktu


Syukur alhamdulillah... Berlalu sudah puasa pertama. Tak terasa bahang kelaparan seperti tahun sudah. Puasa hari ini cukup mendamaikan. Rasa tenang dan cergas melaksanakan segala amalan yang diperintahkan. Mudah-mudahan tetap tenang dan bertahan hingga ke penghujung Ramadhan Al-Mubarak.

Teringat memori puasa ketika bekerja makan gaji dahulu. Setiap hari rushing mengejar waktu. Memandangkan berkongsi kereta bersama suami, sementara menanti ketibaan suami jemput di lobby pejabat, otak ligat berfikir. Bermacam soalan bermain di minda. Nak makan apa ek sungkai nanti? Nak beli makanan kat bazaar mana pula? Menu apa yang sedap? Gerai mana yang bersih? Begitulah setiap hari. Adakalanya sempat bertekak dengan suami dek kerana perbezaan pendapat. Maklumlah, suami selera dia lain, selera kita pula lain. Maunya tak betekak! Dahlah jalan jam, parking pla susah nak dapat. Takkan nak lawat dua bazaar yang berbeza? Alamatnya nanti sungkai dalam kereta la pula kan?

Selama ini hanya membeli kuih-muih dan lauk-pauk untuk juadah sungkai (berbuka puasa) di bazaar Ramadhan. Tetapi hari ni lebih fokus untuk masak sendiri. Alhamdulillah, tidaklah terkejar-kejar nak balik rumah masak. Semuanya persiapan berbuka dilakukan dengan tenang. 



Cergas Dan Bertenaga Hingga Ke Petang

Nak tahu tak rahsia kecergasan saya sepanjang berpuasa? Nak kongsi rahsia sikit. Hahaha... rahsialah sangat. Sebenarnya kami seisi keluarga mengamalkan 'Set Ramadhan Shaklee'. Yang pasti set ini memberikan rasa kenyang berpanjangan dan tenaga luar biasa hingga ke petang. Hingga tak terasa waktu berbuka dah tiba. Set ini sangat sesuai kepada mereka yang mengalami masalah gastrik, migren, ibu hamil dan ibu yang sedang menyusukan anak mahupun anak-anak yang baru belajar berpuasa. Insyaallah dengan izin-NYA, kerisauan ibu-ibu yang menyusukan anak dapat diatasi dengan mengamalkan set ini apatah lagi ibu-ibu yang sedang hamil. Pengalaman saya sendiri dah dua kali berpuasa penuh sebulan ketika mengandung pada tahun 2011 dan 2012. Perasaan gembira yang tak terucap kerana berjaya berpuasa penuh tanpa sebarang masalah kepada bayi dalam kandungan. Hebat tak set ni. Set super jimat dan multipurposes...



ESP Soy Protein Isolate Powder

Didatangkan dalam bentuk serbuk yang diperbuat daripada 100% non-GMO soy protien yang lengkap dengan 9 asid amino perlu. Kesan positif mengambil suplemen ini adalah:-

✔ Bantu kekal bertenaga sepanjang hari. 

✔Pengambilan makanan berprotein tinggi di waktu sahur boleh membantu mengurangkan rasa lapar lebih lama kerana, kadar pencernaan & penyerapan protein adalah lebih lama berbanding makanan tinggi karbohidrat.

✔Sumber protein yang baik juga akan bantu menyerap kolesterol, mencantikkan kulit serta menganjalkan payudara. Pasti cun di pagi raya nanti.

✔ Gabungan kalsium dan protien di dalam ESP menjadi makanan tambahan untuk penghasilan utama susu ibu yang dapat diberikan kepada si manja kesayangan anda sepanjang bulan ramadhan.



Performance Drink 

Rasa oren yang menyegarkan!

✔ Rumusan esklusif Opticarb member kita KARBOHIDRAT bagi daya ketahanan dan elektrolit bagi penghidratan semula dengan segera.

✔ Bantu mengelakkan dehidrasi, dan dalam masa yang sama mengawal paras cecair di dalam badan sepanjang berpuasa. 

✔ Jika diminum selepas berbuka Performance Drink bantu anda untuk menambah semula tenaga. Pasti anda akan kekal ceria sepanjang puasa jika diamalkan sebelum tidur & sewaktu sahur. 



Mealshakes 

Berperisa vanila yang pati memikat rasa! Ia membekalkan 35% atau lebih nilai harian bagi 19 jenis vitamin dan mineral yang penting.

✔ Sumber kaya dengan kalsium, dan serat yang membantu anda mengatasi masalah sembelit sempena bulan puasa.

✔ Sumber vitamin lengkap untuk keperluan harian yang tidak dapat dipenuhi semasa berbuka dan sahur.

Jadikan Ramadhan tahun ini penuh bermakna dan cergas dari awal sehingga menjelang Syawal...
Jom dapatkan SET INI dengan harga DIJAMIN TERBAIK di pasaran...



Buah Kurma


Selain itu, jangan kita memandang ringan akan buah kurma yang kecil ini. Kisah buah kurma sering diperkatakan, terutama pada bulan Ramadhan bulan umat Islam mula berpuasa. Khasiat tersembunyi buah Kurma menurut Islam dan Sains amat luas sekali. Selain rasanya yang manis dan tahan lama malah tidak perlu dimasak, Rahsia Kurma juga mempunyai khasiat yang banyak dan menjadi makanan utama Baginda Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam.

Fakta Buah Kurma Yang Perlu Kita Ketahui
  • Tahukah anda bahawa orang yang memakan kurma setiap hari tidak akan didekati jin?
  • Percayakah anda bahawa ekstrak kurma dapat mengubati kemandulan wanita
  • Tahukah anda bahawa makanan dan ubat paling penting bagi para angkasawan adalah kurma?Tahukah anda bahawa buah kurma lebih sehat daripada kaviar?
  • Tahukah anda bahawa sabut pokok kurma adalah pembersih yang paling baik bagi tubuh dan dapat melindunginya dari penyakit-penyakit kulit?
  • Tahukah anda bahawa apabila kurma direbus dan diminum seperti teh maka ia dapat menggembirakan hati yang sedih?
  • Tahukah anda bahawa setiap 100 gram kurma mengandungi 318 kalori, setara dengan 315 kalori yang terkandung dalam setiap 100 gram madu?
  • Tahukah anda bahawa sebutir kurma dapat membekalkan anda kalori yang cukup untuk aktiviti seharian dengan penuh semangat?
  • Tahukah anda bahawa makanan paling baik yang digunakan oleh askar perang adalah kurma, kerana kurma membekalkannya dengan kalori, menguatkannya, dan menggiatkan kelenjar adrenal sehingga dia menjadi seorang yang berani dan tidak takut akan kematian?
  • Tahukah anda bahawa ada 1,450 jenis kurma di seluruh dunia?




Mahukan pelaburan untuk kesihatan  anda seisi keluarga yang lebih murah? Sepanjang bulan Jun 2015, Shaklee nak bagi PERCUMA sebotol VITA-LEA IRON FORMULA dalam satu resit. Murah ke mahal? Nak tak? Hubungi saya sekarang. Saya jamin harga istimewa untuk anda! Sila KLIK di sini...



Dalil Wajib Puasa Ramadhan

Entri #8

Teks: MySumber
Foto: MySumber


Cara Lafaz Niat Puasa Bulan Ramadhan 2015 Sebulan




Umat Islam yang mempunyai cukup syarat diwajibkan berpuasa di bulan Ramadhan bersandarkan dalil seperti berikut


Al-Quran
Maksudnya: Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan berpuasa keatas kamu sebagaimana diwajibkan ke atas orang yang terdahulu daripada kamu, mudah-mudahan kamu bertakwa


Hadis
Maksudnya: Daripada Ibnu Umar dari Nabi Muhammad S.A.W bersabda; Islam itu dibina atas lima perkara, bersaksi tiada tuhan selain Allah dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah, mendirikan sembahyang, membayar zakat, menunaikan haji dan puasa pada bulan Ramadhan
(Riwayat Bukhari dan Muslim)



Lafaz Niat Puasa

  • Lafaz niat puasa bulan Ramadhan (harian)

نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ أَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى

Bahasa rumi: Nawaitu Souma Ghadin ‘An Ada-‘i, Fardhi Syahri Ramadhana Hazihis Sanati Lil’lahi Ta’ala

Maksudnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala
  • Lafaz niat puasa Ramadhan sepenuhnya (sebulan)

نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى

Bahasa rumi: Nawaitu Souma Syahri Ramadhana Kul’lihi Lil’lahi Ta’ala

Maksudnya: Sahaja aku berpuasa keseluruhan pada bulan Ramadhan kerana Allah Ta’ala


Doa Berbuka Puasa

اللهم لك صمت وبك آمنت وعلى رزقك أفطرت برحمتك ياأرحم الراحمين

Bahasa rumi: Allahumma laka shumtu wa bika amantu wa‘alaa rizqika afthartu birahmatika yaa arhamarroohimiin

Ertinya : Ya Tuhanku keranamu jua aku berpuasa dan denganmu aku beriman dan di atas rezekimu aku berbuka dengan belas kasihanmu Ya Allah yang amat mengasihani




Pautan sumber : http://www.mysumber.com/tarikh-puasa-bulan-ramadhan-2012-di-malaysia.html#ixzz3dK73zc9S