Monday, 20 November 2017

Kelas Pemprosesan Herba Tradisional Dan Tumbuhan Beraroma


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: WAR Training & Management



Tarikh: 10 DISEMBER 2017
Hari: AHAD
Masa : 9.00 PAGI - 2.00 PETANG
Lokasi: TINGKAT 1, UA, JALAN SULAMAN
Yuran Penyertaan: RM50 SAHAJA (seorang)


Kenapa perlu hadir:-
Penerangan tentang produk dan herba
Menghasilkan produk kesihatan sendiri
Produk yang berkos rendah
Resepi diberi PERCUMA


Methodologi kelas pembelajaran:
📝 Demo dan hands-on (group)
📝 Teknik dan cara membuat
📝 Hasil produk akan dibawa pulang
📝 Bahan (herba) dan peralatan disediakan


Peringatan
Alat tulis (buku nota dan pen), sila bawa sendiri


Berminat dengan tumbuhan herba?
Bercita-cita mengeluarkan produk kesihatan sendiri berasakan tumbuhan herba?
Mengalami masalah kesihatan?
Ingin tahu bagaimana memelihara dan mengekalkan kesihatan dengan penggunaan herba semulajadi?


TEMPAT ADALAH TERHAD.


Ayuh, kita sama-sama belajar di Kelas Pemprosesan Herba Tradisional & Tumbuhan Beraroma!


Untuk maklumat lanjut dan pendaftaran, sila hubungi:-

Miss Rieya +60 16-817 8716



Tuesday, 14 November 2017

Doa Kesembuhan Buat Mu Teman


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: -

Assalamualaikum dan salam ceria pagi semua https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/f2/1/16/1f60d.png.

Doa bagi semua yang sakit

“Allahumma Robbannas, Adz-Hibil Ba'sa Isyfi Antasy-Syafi La Syifa'a Illa Syifa'uka Syifa'an La Yughadiru Saqoman.”

“Ya Allah Tuhan dari semua manusia, hilangkan segala penyakit, sembuhkanlah, hanya Engkau yang dapat menyembuhkan, tiada kesembuhan kecuali dari padaMu, sembuh yang tidak dihinggapi penyakit lagi.” 
(HR Bukhari)

Aamiin aamiin aamiin ya rabbal alamin


Roti Puri Adhwa


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah



Kecoh apam viral 3 bahan. Ada yang jadi bambam bak kuih pau. Ada yang bantat tak menjadi.

Apa pun keputusannya, cuba lagi hingga berhasil. Jangan pernah putus asa kerana kau tak akan tahu percubaan yang keberapa akan membuahkan hasil hingga kau tersenyum tanpa noktah.

Alhamdulillah. Roti Puri Adhwa kembang mekar setaman. Tak pernah mengecewakan.


Memandangkan ramai yang nak cuba buat roti puri yang tak banyak bahan ni, aku kongsikan untuk korang cuba buat pula. InsyaAllah pasti berhasil.


Bahan-bahan Roti Puri:-

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh yis
5 sudu teh minyak masak
1 sudu teh gula
1/2 sud teh garam
3/4 cawan air panas


Cara Pembuatan Roti Puri:-

1. Satukan tepung gandum, yis, garam, gula dan minyak masak. Gaul sebati.

2. Bagi lubang ditengah-tengah adunan tadi dan tuang air panas sedikit demi sedikit. Gaul rata dan uli adunan hingga sebati.

3. Nak tahu adunan sudah sebati atau pun tidak, uli adunan hingga tidak melekat di tangan.

4. Bulat-bulatkan adunan mengikut saiz kesukaan masing-masing. Aku suka besar-besar, so sorang sekeping dah kenyang.

5. Rehatkan adunan sekurang-kurangnya 15 minit atau sehingga kembang.

6. Lenyekkan adunan dengan penggelek. Jangan terlalu nipis atau tebal supaya bila menggoreng nanti bentukknya kembang menawan.

7. Panaskan minyak dan goreng hingga kuning keemasan.

8. Semasa menggoreng, siram minyak ke atas adunan tu supaya ianya kembang sekata. Pastikan api sederhana supaya tak cepat hangus.

Sukatan adunan ni dapat sikit jer tau. Kalau nak hasil yang banyak, korang tambah jer sukatan asal tu.

Roti puri ni sedap cicah bersama sardin, kari ayam, rendang atau pun susu manis. Petang ni aku buat cicah dengan sardin jer untuk anak-anak. Cepat dan ringkas.


Aku pula cuba dengan Sambal Tai' Minyak Adhwa. Sedap. Baru pertama kali makan roti puri ni cicah Sambal Tai' Minyak Adhwa. Ingatkan sekeping cukup rupanya nak tambah lagi. Nasib baiklah ada buat lebih adunan tadi. Kalau tak terpaksa bancuh lagi.


Apa pun selamat mencuba ya kawan-kawan semua. Semoga berhasil percubaan Roti Puri kalian. Nanti kongsi la hasilnya di ruangan komen blog ni yer.

Jom, nikmati menu minum petang bersama Rieya...

Boleh share entri ini jika kalian rasa ianya bermanfaat. Terima kasih.




Monday, 13 November 2017

Karnival Usahawan Wanita Sabah 2017 Anjuran IKSnita Sabah


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah




KARNIVAL USAHAWAN WANITA SABAH
ANJURAN IKSNITA SABAH


Imago Shopping Mall
2 - 3 Disember 2017
Sabtu & Ahad
10.00 pagi hingga 10.00 malam

Booth pameran/jualan hanya untuk local produk
Shell Scheme Booth RM2,000
Saiz booth 10ft x 10ft
Meja 2ft x 3ft
Kerusi 2 unit


Syarat Penyertaan untuk menyertai expo pameran/jualan ialah:
1. Produk usahawan tempatan sahaja
2. Jenama (brand) sendiri
3. Ruang pameran/jualan mestilah kemas dan teratur
4. Jenis produk: Pakaian, kraftangan, makanan, minuman, kosmetik, penjagaan kesihatan dll (janji produk usahawan Sabah)

Tinggal 2 booth saja lagi. Siapa cepat dia dapat!

Rieya www.wasap.my/60168178716




Sunday, 12 November 2017

Perkongsian Ilmu Bersama Dato Sri Ahmad Khusairie


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah


1. Selamat memasuki pasaran tempatan & global
2. Produk selamat digunakan
3. Jualan Bersistem
4. Pemasaran offline & online
5. Khidmat nasihat pelanggan
6. Sistem ejen
7. Proses margin untung rugi
8. KKM, Halal, GMP, IGM etc
9. Pembangunan website syarikat
10. Page, website dan cara penggunaan key words bagi enjin google
11. Personal coaching

Antara topik menarik yang dibincangkan pagi tadi sewaktu seminar santai perbincangan tentang usahawan kosmetik dan skin care.

Topiknya tentang usahawan kosmetik dan skin care tetapi intipati perbincangan dan perkongsian ilmu itu sendiri boleh diaplikasikan dalam kluster makanan. Alhamdulillah dapat ilmu baru hari ini dan boleh terus diaplikasikan dalam bisnes (kluster makanan).


Sebelah petang pula bergegas ke Kg Poturidong, Kiulu atas urusan rasmi#WAR program. Pertama kali sampai ke Kg Poturidong, Kiulu. Bemacam-macam cabaran ditempuhi hingga berjaya sampai ke kampung tersebut.

Cantik sungguh pemandangan di sana. Aman. Damai. Tenang mendengar unggas dan kicauan burung diwaktu senja. Sambil bermesyuarah dengan tuan tanah, dapat pula belajar serba sedikit tentang tanaman herba penyembuh ajaib, dengan izin-NYA. Alhamdulillah. Satu lagi ilmu baru dapat ku kutip hari ini.

Ilmu ini bakal dikongsikan dengan kalian sedikit masa lagi. Sabar menanti ya kawan-kawan cerita selanjutnya. Doakan semoga apa yang direncanakan ini akan berhasil. InsyaAllah. Aamiin

Penat. Otak pun mau rehat. Kita tidur duluuu. Bai bai... Jom tidur awal malam ni...

Friday, 10 November 2017

Gelang DIY Adhwa


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah



Kakak: Ummi Ummi mana kotak gelang kakak?

Ummi: Mana ummi tau. Kakak yang simpan sendiri kan? Lain kali jangan letak sana sini. Sudah guna simpan balik tempatnya.

Kakak: Alaaa macam mana ni? Kakak mau buat gelang. Ada kawan order. Banyak sudah ummi, ada 3 order.

Ummi: Hamboi! Bila pula kakak jual gelang di sekolah? Cikgu nda marah ka?

Kakak: Tiada belajar sudah kami. Cikgu cakap boleh buat aktiviti sendiri. Ada satu cincin kecik ummi, mana sudah tu ya? Kakak mo bagi hadiah siapa order banyak.
.
.
.
Kesimpulannya: Baba
 Iwan Mahdzuan Mahali sila belikan stok gelang baru hahaha...

Siapa mau order Gelang DIY Adhwa, sila booking awal. Limited edition!



Wednesday, 8 November 2017

Sambal Tai' Minyak Adhwa Kini Di Dubai

Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah


Sambal Tai' Minyak Adhwa sudah hari ketiga berada di Dubai. Ini merupakan produk kedua jenama Adhwa berjaya sampai ke Dubai sebelum tuannya. Hihihi (sabar jak la ko Rieya).

Alhamdulillah. Hari ini bakal berlangsung "Business Matching" antara team usahawan #IKSnita bersama delegasi Dubai. Semoga hasil perbincangan dan pembentangan dari team usahawan IKSnita di bawah pimpinan Datuk Dg Khatijah Datu Bachtiyal membuahkan hasil seperti yang telah dirancang.

Avasee Skin Care oleh Faineh Modirim, Sambal Belacan Rehan dan Sambal Bilis Rehan oleh Timbalan Presiden IKSnita (Pn Rehan Rahim), Coffee Tukou, Cookies Bite, Sri Delima Facial Soap, Batooka, Tonik Rambut Raban Xtra antara produk usahawan IKSnita yang dipertaruhkan dalam "Busniess Matching" di Dubai.

Sebenarnya banyak lagi produk usahawan yang terlibat cuma ini saja yang terlintas dalam fikiran aku sekarang. Mohon maaf yang tidak tersebut produknya ya kawan-kawan.

Doa kami sentiasa mengiringi kalian di sana. Semoga apa yang telah dirancang dan dipermudahkan segala urusan. InsyaAllah. Aamiin.




Wednesday, 1 November 2017

Ayam Masak Lengkuas


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah


Menu malam ni Ayam Masak Lengkuas

Cara Memasak Ayam Masak Lengkuas Menggunakan #PesAyamLengkuasAdhwa

1. Panaskan kuali. Masukkan Pes Ayam Lengkuas. Tidak perlu guna minyak masak.

2. Tambah 50ml air. Gaul hingga mendidih.

3. Masukkan ayam. Guna api sederhana supaya tidak cepat hangus.

4. Bila daging ayam empuk. Tambah garam secukup rasa.

5 Masak hingga kuning keemasan .

6. Sedia untuk dihidang.

7. Selamat menjamu selera.

Sila LIKE, KOMEN & SHARE jika bermanfaat. 
.
.
.
500g hingga 1kg ayam cukup untuk 1 pek (200g) #PesAyamLengkuas

Korang boleh buat pilihan sama ada untuk masak sehingga kering (macam dalam gambar di mangkuk kecil) atau basah, iaitu berkuah.

Kalau tanya aku, aku lebih suka kering sebab tahan lama. Kalau tak habis makan malam ni, boleh simpan untuk esok.

Kalau jenis basah (berkuah) kena habiskan terus. Kalau simpan takut pula basi sebab menu ni bersantan. Membazir. Esok tak boleh makan lagi.

Apa pun, terima kasih buat kawan-kawan terbaik di dunia yang sudi beli Pes Ayam Lengkuas #readytocook ni.

Selamat memasak semua.


Tuesday, 31 October 2017

Program Mobile CTC: Pusat Transformasi Komuniti Bergerak



Program Mobile CTC
Pusat Transformasi Komuniti Bergerak


4 - 5 Novermber 2017
Sabtu & Ahad
7.00 pagi hingga 11.00 malam
Beaufort


Booth pameran/jualan pelbagai produk
RM1,000
Saiz booth 10x10
termasuk meja krusi


Tinggal 2 booth saja lagi. 
Siapa cepat dia dapat!





Paparan Rak Ekspres


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah


Jangan baca jika anda bukan peniaga atau usahawan yang berniaga di booth, expo atau mana-mana tapak niaga!!!
  • Masalah  menyusun produk jualan tak menarik langsung
  • Ruangan pameran/jualan sempit
  • Produk berselerak
  • Tiada rak yang sesuai untuk menyusun pelbagai jenis produk


Jangan risau! Rieya akan tolong dan bantu selesaikan masalah korang.




Memperkenalkan Rak Display Express
  • Mudah dipasang
  • Comel, Cute, Cantik, Simple, Ringan yang sewaktu dengannya
  • Harga sangat berpatutan
  • Percuma Bag yang kiut lagi comel
  • Produk akan lebih tersusun, kemas, menarik, menawan

Sila tonton video ini, cara pemasangan mudah untuk Rak Display Express



Ini bukan mimpi! Ya, betul harga terlajak murah!

Brown = RM60
White = RM70
Pink Bag = FREE

Saiz yang diberikan juga sangat sesuai untuk pamerkan produk jualan anda.

22 inci = panjang
15 inci = lebar
10 inci = tinggi



Bagi yang berniaga "vendor style", Rak Display Express ni sesuai untuk anda. Terdapat saiz comel yang sesuai mengikut "box vendor" anda. Harga bergantung dengan permintaan saiz dan warna.


Mahu diskusi lebih lanjut? Boleh wasap Rieya sekarang!

Selagi stok masih ada, baik tempah cepat!

Jangan malu-malu nak ketuk wasap Rieya +60 16-817 8716


Contoh Rak Display Express yang sudah dimiliki boleh lihat di sini 




Rak Display Express


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah

Paparan Rak Ekspres


Anda seorang usahawan? Paparan Rak ekspress ini sangat sesuai untuk semua usahawan seperti kita.

  • Sangat mudah di pasang. Tidak sampai 1 minit pun.

  • Ringan, mudah bawa, cute, cantik, menarik dan memukau pelanggan dan bakal prospek untuk beli produk jualan kita.

  • Terdapat 2 pilihan warna. BROWN dan WHITE. Anda suka yang mana?

  • PERCUMA bag pink yang cute lagi comel untuk menyimpan Paparan Rak Ekspres ni selepas digunakan.

  • Harga sangat terlajak MURAH.


Paparan Rak Ekspres salah satu konsep "Marketing Tools" yang trendy. Wajid dimiliki oleh usahawan pelbagai bidang.


Pelbagai contoh dari usahawan yang sudah memilik Paparan Rak Ekspres. Anda masih nak fikir?

 



 

 



Selagi stok masih ada, baik tempah cepat!

Jangan malu-malu nak ketuk wasap Rieya +60 16-817 8716




Bazaria KKIA 2017


Teks: Nasriah Abdullah & Mohd Rafiz
Foto: Nasriah Abdullah
Sumber: Mohd Rafiz


Hai... Hai semua!

Jom ramai-ramai datang ke Bazaria Kota Kinabalu International Airport (KKIA) 2017 sempena ulang tahun yang ke 25

Booth KKCITY VENDOR TEAM berada di Booth no. 07

Program Bazaria KKIA 2017 ni berlangsung selama 5 hari bermula pada 1hb hingga 5hb November 2017. Bermula seawal 9.00 pagi sehingga 10.00 malam, bertempat di tingkat 1. 

Gandingan bersama usahawan Sabahan yang super meletop dan terkenal di negeri Sabah di bawah bayu

Pengunjung boleh dapatkan serta membeli pelbagai produk makanan dan produk penjagaan kecantikan seperti;-


  • Pelbagai jenis biskut
  • Sushi
  • Dim Sum
  • Kelupis
  • Kuih Muih
  • Peria Goreng & Sambal Tempe
  • Burger Ayam & Daging
  • Sandwich
  • Laksa Penang
  • Pelbagai menu nasi seperti Nasi Kerabu, Nasi Lemak, Nasi Dagang, Nasi Hujan Panas dan Nasi Ayam
  • Pelbagai jenis kek
  • Brownies
  • Popiah Kacang & Sambal Tai' Minyak
  • Pelbagai jenis kerepak
  • Produk Herba Tangas Mandian
  • Beshine Facial Spray

Terdapat pelbagai aktiviti yang dianjurkan. Antaranya ialah:

  • Pesta Buah-Buahan (Fruits Festival)
  • Derma Darah (Blood Donation)
  • Pemeriksaan Kesihatan (Health Check)
  • Larian KKIA
  • Zumba
  • Pertandingan Mewarna
  • KKIA Idol
  • Busking

Jom ramai-ramai kita beri sokongan padu buat usahawan Sabahan di booth KKCITY VENDOR TEAM 

Kepada mak-mak yang mengidam mau rasa Sambal Tai' Minyak Adhwa boleh cari di booth no. 07. Stok sangat terhad. Siapa cepat, dia dapat!


Kalau tersesat ketika mencari booth KKCITY VENDOR TEAM boleh hubungi Mohd Rafiz di talian +6014-959 0193.




Sambal Tai' Minyak Adhwa


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah


Walau namanya bidak tapi rasanya dijamin sedap. InsyaAllah. Original dari santan segar. Dimasak selama lebih 2 jam dengan api sederhana. Sentiasa digaul dengan tertip dan penuh kasih sayang sehingga terhasilnya ketulan pati santan yang dipanggil "tahi minyak".

Bagi yang berlidah kebal macam aku, sudah tentulah lebih sedap jika rasa pedasnya ada. InsyaAllah, batch seterusnya SAMBAL TAI' MINYAK - PEDAS MENGGIGIT.

Sesuai dimakan bersama nasi putih atau boleh dijadikan perencah nasi goreng. Nak jadikan door gift untuk sebarang majlis pun boleh.


Mahu cuba, mahu rasa? Mari order dengan #Rieya0168178716


Sambal Tai' Minyak Adhwa


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah

Sambal Tai' Minyak. Pelik bunyinya bukan? Ada yang bertanya kenapa letak nama macam tu? Takut. Seram. Nampak macam jijik. Tahi minyak? Hello, sapa nak beli?

Ya. Tidak ku nafikan. Namanya memang pelik. Tapi rasanya tidak sepelik namanya. Itu adalah salah satu nama makanan tradisi suku kaum Bugis. Siapa yang tidak kenal dengan Resepi Tradisi Nusantara? Pelbagai nama makanan yang pelik-pelik dan jarang kita dengar. Namun, sekali kau merasa yang pasti kau akan terus jatuh cinta. Begitu jugalah dengan Sambal Tai' Minyak jenama Adhwa ini.

Dulu masa kecil, mak rajin buat Sambal Tai' Minyak ni. Setakat 5 ke 10 biji kelapa tu sekelip mata saja kami tiga beradik habiskan. Maklum saja, sebiji kelapa cuma menghasilkan kurang 100 gram tahi minyak. Nak dapat hasil yang banyak, kenalah guna pati santan pekat yang banyak.

Percubaan pertama aku buat sendiri. Saja ingat-ingat balik resepi yang mak pernah ajar sewaktu sekolah rendah dahulu. Sekilo pati santan pekat bersamaan 5 biji kelapa. Hasil yang aku dapat cuma 420 gram tahi minyak saja. Sedikit bukan?

Kebetulan masa tu encik suami ajak bercuti sempena "Staff Out Day" syarikatnya. Jadi aku bawa lah sebotol sebagai bekalan. Sambal Tai' Minyak ni bukan saja sesuai di makan bersama nasi putih (nasi kosong), juga boleh dijadikan perencah nasi gorang.

Selain itu, Sambal Tai' Minyak ni juga boleh dimakan bersama bubur, pulut, buras, mee, ubi kayu, pisang goreng dan roti sanwich.

Bagi batch pertama ni, aku buat tak banyak. Saja nak tengok pasaran macam mana. Nak tahu juga, orang pandai makan ke tidak? Orang suka ke tidak dengan rasanya.

Alhamdulillah. Ramai beri respon yang baik. Sedap! Nak beli lagi. Nak yang pedas-pedas manja. Nak pedas menggigit. Ada-ada saja permintaan dari citarasa pelangan. InsyaAllah. Akan aku usahakan mengikut permintaan dan selera kalian. Terima kasih atas segala sokongan dan komen yang diberikan.

Bagi kalian yang baru mahu mencuba rasa Sambal Tai' Minyak ni boleh dapatkan di Kiosk FAMA UTC, Kota Kinabalu. Sebotol Sambal Tai' Minyak cuma RM11  sahaja. Murah bukan?



Jika nak tempah secara borong juga dialu-alukan. Ketuk saja wasap ku ini +60 16-817 8716





Saturday, 28 October 2017

Sesi Pertama: Klinik Usahawan Wanita Sabah Kelolaan IKSnita Sabah


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah & Pn. Rehan Rahim, Timbalan Presiden IKSnita  Sabah


Alhamdulillah. Selesai sudah sesi pertama untuk program Klinik Usahawan Wanita Sabah kelolaan IKSnita Sabah pada petang tadi di Wisma Wanita, Kota Kinabalu.

Sambutan yang agak memberangsangkan dari usahawan-usahawan wanita yang datang dari pelbagai daerah di negeri Sabah.

Antara isu yang dibincangkan adalah bagaimana mahu mendapatkan fakta nutrisi bagi setiap produk yang dikeluarkan? Topik ini nampak mudah tapi jika kita kurang ilmu, kurang pendedahan sudah pasti ianya begitu sukar untuk dilaksanakan.

Bagaimana mahu membina "jenama" produk walau pun hanya dari rumah. Ada antara usahawan yang sudah berpengalaman belasan tahun dalam bisnes dari rumah tapi tidak tahu bagaimana mahu bina "jenama" produk.

Ada yang rasa terkilan kerana mendapati produk keluaran mereka ditukar hak milik "dibuat oleh" tanpa pengetahuan dan persetujuan dari mereka. Ini berlaku kerana kurangnya pengetahuan mahu pun pendedahan tentang  kepentingan "jenama" yang perlu di daftarkan.

Ada pula usahawan yang cuba bangunkan "jenama" yang sudah didaftarkan oleh orang lain tanpa mereka sedar dan tahu. Tindakan ini sia-sia kerana tanpa sedar, kita yang akan rugi dan boleh didakwa jika terdapat pihak yang sudah mendaftarkan jenama itu buat aduan hak cipta mereka dicuri, digunapakai atau ditiru oleh pihak lain.

Rancangan Perniagaan juga merupakan salah satu topik paling hangat dan digilai ramai oleh usahawan-usahawan baru. Kertas kerja Rancangan Perniagaan adalah penting untuk memohon pembiayaan atau pinjaman kewangan bagi apa jua jenis perniagaan. Menyentuh tentang topik ini, masih ramai yang tidak tahu akan kepentingannya. Rancangan Perniagaan merupakan dokumen WAJIB dalam membuat permohonan dana berupa geran atau pinjaman perniagaan di MARA / PUNB / SME Bank / Bank Pembangunan dan Badan-badan kerajaan yang berkaitan.

Tanpa Rancangan Perniagaan, sudah tentulah sukar untuk kita dapatkan bantuan dana daripada mana-mana pihak kecuali "Ah-Long" (peminjam wang tanpa lesen). Setuju?

Media pengiklanan online juga tidak kurang hebatnya. Ramai yang kurang mahir bagaimana mahu mempromosi dan memperkenalkan produk masing-masing menggunakan media sosial. Ada yang beranggapan "aku sudah tua, jadi tidak perlulah semua itu". "Media sosial ni hanya untuk orang-orang muda".

Jika kita beranggapan seperti ini, maka kita akan semakin jauh ketinggalan. Pemasaran media sosial sebenarnya tanpa mengira usia asalkan kita tahu dan pandai memanfaatkan penggunaannya.

Oleh kerana masa yang diperuntukan tidak cukup, maka penerangan tentang Kelas Blog Bisnes Penulisan di Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) sebagai salah satu medium pemasaran percuma tidak berapa aku tekankan. InsyaAllah. Jika punya ruang dan peluang, akan dikongsikan dimasa akan datang.

Sebelum bersurai sempatlah kami bergambar kenangan untuk tatapan di masa depan selain menjalin ukhwah yang baru. Kata orang, lebarkan sayap "netwoking" yang sedia ada.

Hah! Nak tahu? Sempat lagi aku merasa kuih kampung hasilan tangan seorang makcik ni. Kuih Penjaram Gula Merah. Sedap. Memang susah nak dapat rasa asli kuih ni.  Kalau nak tempah untuk makan-makan di rumah atau jamuan bagi sebarang majlis, bolehlah cari makcik ni nanti ya.

Silapnya, aku lupa tanya nama makcik ni tadi. Suka hati je aku promo dan rekomen, kan? Tapi tidak mengapa, "follow" saja perjalanan blog "Suri Rumah Berpendapatan Sendiri" ni. InsyaAllah, entri seterusnya akan ku kongsikan maklumat tentang makcik usahawan kuih penjaram ni.

Jom kita cuci mata dengan gelagat usahawan wanita Sabahan ni. Semuanya punya idea yang hebat-hebat tau! Boleh dimajukan dan ditambahbaik lagi produk yang sedia ada. Moga kalian semua berjaya dunia dan akhirat. InsyaAllah. Aamiin.


Hari ni "klinik" kami kekurangan staf "nurse" jadi Doktor Jamu mengambil-alih tugas pendaftaran. Sebelum masuk ke "klinik" kenalah daftar nama dulu dengan Doktor Fai. Tak daftar, tak dapat masuk tau! Hahaha, tak daftar kau tunggulah di luar sampai habis acara. Kejam tak?

"Apa benda dalam balang ni? Boleh rasa ke?" Tanya sorang peserta klinik. "Eh! Sila... Silalah makan. Yang tu memang untuk di rasa. Boleh komen apa yang kurang. Yang tu Popia Kacang Adhwa. Yang satu lagi Sambal Tai' Minyak Adhwa."  


Apalah agaknya yang Datuk Presiden curahkan tu? Kelihatan begitu kusyuk mendengar curahan idea dari dari Datuk Presiden IKSnita, Dg Khatijah Datu Bachtiyal.

Ntahlah, agaknya apa yang sedang dibincangkan dalam telefon tu ya? Sekumpulan mak-mak berbisnes sibuk layan gadjet masing-masing. Agaknya banyak tempahan masuk ke? Alhamdulillah. Rezeki tu. Nanti bolehlah kongsi dengan aku ya.

Timbalan Presiden IKSnita pun bukan main rancak lagi dengan topiknya. Penuh ceria dan gembira terpancar dari raut wajah Pn. Rehan. Masing-masing fokus menuntut ilmu.

Laju! Ready? 1...2...3... Caaak!

Bah! Ready kamu senyum manis-manis arrr

Cahaya apa di belakang tu? Jaga-jaga kamu arrr

Caaak! Haha sempat juga aku beraksi.

Di sini kami hari ni bos!
Sebelum beredar, jom tinggalkan jejak di sini.

Ok. Jom, pulang! Klinik dah tutup!


Kelas Pemprosesan Herba Tradisional Dan Tumbuhan Beraroma

Teks: Nasriah Abdullah Foto: WAR Training & Management Tarikh: 10 DISEMBER 2017 Hari: AHAD Masa : 9.00 PAGI - 2.00 P...

Post Paling Popular