Friday, 29 December 2017

Bazaar Borneo Fest, Imago Shopping Mall


Sedang berlangsung BORNEO FEST di Imago Shopping Mall.
Jom uolls transit di booth CAHAYA NUR ADHWA...
Booth No-1(corner) berhadapan dengan Pizza Hut & The Cafe BBQ








Monday, 25 December 2017

Misi Lightning Mc Queen


Misi Lightning Mc Queen buat birthday boy. 
Ini belum lengkap sebab kawan-kawan Mc Queen tiada. 
Nasib itu cup cake Ariel lupa kejap. 
Harap besok nda kena tagih cup cake awal pagi.

  


Sunday, 24 December 2017

Lightning Mc Queen


Baru mau bawak ni birthday boy keluar jalan cari cup cake lightning mc queen
Kedai mana kunuk ada jual tu cup cake yang di idam oleh birthday boy?
Cup cake jak di minta tapi tu tema bikin pusing..
Tawakkal jak la pusing kk yang macam-macam rasa jem ada...


Happy Birthday Muhammad Nadzril Adhwan Bin Iwan Mahdzuan


Maka dengan rasminya hari ini bersamaan tarikh yang sama 5 tahun lepas. Genaplah sudah usia anak teruna ummy Nasriah Abdullah dan baba Iwan Mahdzuan Mahali dan satu-satynya adik kepada  Nadzhatul Adhwa menyambut kelahiran tahun ke-5 Muhammad Nadzril Adhwan.

Semalam ummy tanya, Ariel mau hadiah apa sempena hari lahirnya. Ariel cuma minta hadiah #CupCake #LightningMcQueen.

So sweet. Cup cake jak di minta.

So, kepada bakers sekitar Kota Kinabalu siapa yang ada buat CUP CAKE LIGHTNING MC QUEEN sila munculkan diri.

Pamerkan hasil kreativiti kalian diruangan komen. Mana tahu mampu mengoda pandangan mata anak teruna ummy yang sambut hari lahir hari ini.




Tuesday, 19 December 2017

Bengkel Asas Pengurusan Kewangan Perniagaan


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: WIN Training & Management


Tarikh: 28 DISEMBER 2017
Hari: KHAMIS
Masa :  9.00 PAGI - 5.00 PETANG
Lokasi: KOTA KINABALU
Yuran Penyertaan: RM100 SAHAJA (seorang)


Pengetahuan mengurus kewangan syarikat membantu anda dalam membuat keputusan pengeluaran kredit demi memastikan kedudukan kewangan syarikat terpelihara; mengelak daripada berlakunya cek tendang, kekurangan dana, kelalaian mengutip bayaran dan sebagainya.


Bengkel ini menerangkan tentang konsep dan proses perakaunan yang digunakan di dalam perniagaan sebenar. Peserta (anda) akan mudah memahami dan menggunakan data kewangan dalam membuat keputusan.


Objektif:
1. Memahami dengan jelas Prinsip Asas Perakaunan
2. Membuat analisis penyata kewangan
3. Membuat tafsiran berdasarkan maklumat yang ada
4. Memahami pelbagai kegunaan belanjawan
5. Menghargai pentingnya kawalan dalaman


Modul bengkel:
1. Penetapan Minda Usahawan
2. Pengenalan Kewangan Perniagaan
3. Latihan amali cara betul susun semula perniagaan usahawan


Kenapa anda perlu hadir ke bengkel ini?
1. Sesi pembelajaran di sampaikan dalam bahasa yang mudah difahami
2. Bengkel ini berbentuk latihan praktikal. BUKAN satu kelas TEORI
3. Membolehkan anda sebagai usahawan tahu tentang untung atau rugi perniagaan anda
4. Ilmu yang dikongsikan bakal membuktikan bahawa anda usahawan tidak merompak duit perniagaan sendiri


Yuran Bengkel RM100 seorang termasuk:
·        Yuran bengkel
·        Makan tengahari
·        Modul bengkel
·        Sijil penyertaan
·        PERCUMA minuman prebiotik untuk tenaga eksklusif daripada WIN Training & Management


Sasaran Peserta:
1. TERHAD! 30 peserta sahaja
2. Peniaga atas talian (online)
3. Pengusaha industeri kecil dan sederhana (SME)
4. Mereka yang baru berjinak-jinak dalam dunia keusahawanan


Peringatan!
1. Alat tulis (buku nota dan pen), sila bawa sendiri
2. Peserta WAJIB membawa labtop masing-masing


Bersedia untuk menjadikan rekod kewangan anda sebagai suatu perniagaan yang berjaya!

Untuk pendaftaran dan sebarang pertanyaan lanjut, hubungi Miss Rieya di talian 








Sunday, 17 December 2017

Tempahan Upah Buat Blog


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah

Hati berbunga harum mewangi bila dapat risikan dari Tanjung Malim, Kedah.



Dalam kesibukan mengatur kelas-kelas ilmu, tempahan popia kacang, pes ayam lengkuas, sambal tai' minyak dan air mineral prebiotik untuk tenaga #WIN di risik pula dengan tempahan upah buat profil syarikat dan upah buat blog.

Alhamdulillah. Rezeki datang tepat pada waktunya. Hari ini tidak ke mana. Tenangkan minda sambil layan anak teruna sepahkan rumah dengan pelbagai jenis permainan dan buku-buku contengan.

Berdepan komputer menyusun atur aktiviti dan perancangan kelas-kelas ilmu seterusnya sambil menyiapkan tempahan profil syarikat client.

Ok. Siap! Next?





Tempahan Upah Buat Profil Syarikat


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah




Kenapa perlu ada Profil Syarikat ?

1. Mendekati atau menerokai segmen baru yang boleh meningkatkan perniagaan

2. Menarik minat pelabur sekiranya perlu

3. Untuk memberi maklumat atau penerangan yang menarik perhatian bakal pelanggan

4. Untuk memberi gambaran bagaimana syarikat anda mamapu mememenuhi keperluan pelanggan

5. Untuk menanam kepercayaan pelanggan terhadap syarikat
.
.
.
[+] Mahu belajar buat profil syarikat?
[+] Tiada masa buat profil syarikat?
[+] Mahu buat tempahan upah buat profil syarikat?

Meh! roger Rieya...



Tempahan Upah Buat Profil Syarikat


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah

Sudah pukul 2.18 petang. Mentari masih tak kunjung tiba. Laut Cina Selatan dan Laut Sulu bergelora. Hujan semakin rancak menemani hari ku di rumah. Seperti tidak membenarkan kaki melangkah keluar.

Tidak mengapa. Sang hujan memberi ku ruang dan peluang menjengah sepintas lalu blog yang ku tinggalkan sudah beberapa hari. Positifkan saja.


Terima kasih pada yang sudi bertamu ke blog coretan ku. Pendaftaran kelas blog semakin rancak. Kelas bermula 10 Januari. Mahu bersama ku? Tempah ruang kelas blog secepatnya. Tanya aku di wasap 0168178716


Tempahan upah buat profil syarikat juga seperti air membanjiri ruang parking kereta. Alhamdulillah. Rezeki itu tidak pernah membataskan impian kita. Usahakan saja, insyaallah berhasil.




Jumpa kalian nanti di Kelas Pemrposesan Herba Tradisional & Tumbuhan Beraroma pada 21 & 22 Disember 2017. Curahan ilmu Asas Urutan Tradisional juga ada. Jadi kenapa harus berfikir panjang? Mari tempah kerusi anda secepatnya.


Rieya
- Yakin saja, kau boleh bah!



Thursday, 14 December 2017

Kelas Pemprosesan Herba Tradisional Dan Tumbuhan Beraroma & Asas Urutan Tradisional


Text: Nasriah Abdullah
Photo: WIN Training & Management




Date: 21 & 22 December 2017
Day: Thursday & Friday
Time: 9am - 4pm (Thursday) & 9am - 2pm (Friday)
Location: Tuaran
Entry fee: RM150 per person


Inclusion fees include: -
• Comfortable learning classes
• Herbs and equipment
• Drink WIN Prebiotic Water For Energy is FREE
• Lunch available (Thursday Only)
• Participation certificate after completion of course will be given


Why you need to attend: -
• Proficient and experienced teaching staff on herbal medicine and traditional massage, Mr. Luilis Lopug Sorudim
• Description of traditional herbs
• Innovation in producing own health products
• Low-cost products
• Recipes are FREE
• Traditional massage basics


Learning Class Methodology: -
• Demo and hands on
• Techniques and ways to create herbal-based products
• Product results will be brought back by participants
• Materials and equipment provided by the instructor
• Question and answer session
• Relaxing learning


Sort type: -
• Massage a healthy person
• Massage the sick
• Learn the theory & practical
• Learn the important vein points of pain
• Learn which parts can and can not massage


Reminder:
Stationery (notebook and pen), please bring your own.


Our fees are the lowest in the market. Our intention is to share knowledge and help you get to know herbal plants and its functions for traditional treatments. Besides acquiring knowledge about herbs, you are also exposed to a traditional massage base. When you are good, you can take care of your own family members. Right?


Interested in herbs?
Want to produce health products based on herbs?
Having a health problem?
Wanting to know how to preserve and maintain health with the use of natural herbs?


PLACE IS LIMITED!


Come on, we're together studying in the "KELAS PEMPROSESAN HERBA TRADISIONAL DAN TUMBUHAN BERAROMA & ASAS URUTAN TRADISIONAL"!

For more information and registration, please contact Miss Rieya


Wednesday, 13 December 2017

Kelas Pemprosesan Herba Tradisional Dan Tumbuhan Beraroma & Asas Urutan Tradisional

Teks: Nasriah Abdullah
Foto: WIN Training & Management



Tarikh: 21 & 22 Disember 2017
Hari: Khamis & Jumaat
Masa: 9.00am - 4.00pm (Khamis) & 9.00am - 2.00pm (Jumaat)
Lokasi: Tuaran
Yuran penyertaan: RM150 seorang



Yuran penyertaan termasuk:-
  • Kelas pembelajaran yang selesa
  • Bahan-bahan herba dan peralatan
  • Minuman WIN Prebiotic Water For Energy diberi PERCUMA
  • Makan tengahari disediakan (Khamis Sahaja)
  • Sijil penyertaan selepas tamat kursus akan diberi


Kenapa anda perlu hadir:-
  • Tenaga pengajar yang mahir dan berpengalaman tentang ilmu herba dan urutan tradisional, En Luilis Lopug Sorudim
  • Penerangan tentang herba-herba tradisional
  • Inovasi dalam menghasilkan produk kesihatan sendiri
  • Produk yang berkos rendah
  • Resepi diberi PERCUMA
  • Asas urutan tradisional


Metodologi Kelas Pembelajaran:-
  • Demo dan hands on
  • Teknik dan cara membuat produk berasaskan tumbuhan herba
  • Hasil produk akan dibawa balik oleh peserta
  • Bahan dan peralatan disediakan oleh pengajur
  • Sesi soal jawab
  • Pembelajaran yang santai


Jenis urutan:-
  • Urut orang sihat
  • Urut orang sakit 
  • Belajar teori & praktikal
  • Belajar point-point urat penting punca kesakitan
  • Belajar bahagian yang boleh dan tak boleh urut


Peringatan
Alat tulis (buku nota dan pen), sila bawa sendiri.



Yuran kami adalah yang terendah dipasaran. Niat kami adalah untuk berkongsi ilmu dan membantu anda mengenal tumbuhan herba dan fungsinya untuk rawatan tradisional. Selain menimba ilmu tentang tumbuhan herba, anda juga didedahkan dengan asas urutan tradisional. Bila sudah mahir, bolehlah merawat ahli keluarga sendiri. Betul tak?


 Berminat dengan tumbuhan herba?
 Bercita-cita mengeluarkan produk kesihatan sendiri berasakan tumbuhan herba?
 Mengalami masalah kesihatan?
 Ingin tahu bagaimana memelihara dan mengekalkan kesihatan dengan penggunaan herba semulajadi?

TEMPAT
ADALAH

TERHAD!



Ayuh, kita sama-sama belajar di KELAS PEMPROSESAN HERBA TRADISIONAL DAN TUMBUHAN BERAROMA & ASAS URUTAN TRADISIONAL!



Untuk maklumat lanjut dan pendaftaran, sila hubungi Miss Rieya 





Monday, 20 November 2017

Kelas Pemprosesan Herba Tradisional Dan Tumbuhan Beraroma


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: WAR Training & Management



Tarikh: 10 DISEMBER 2017
Hari: AHAD
Masa : 9.00 PAGI - 2.00 PETANG
Lokasi: TINGKAT 1, UA, JALAN SULAMAN
Yuran Penyertaan: RM50 SAHAJA (seorang)


Kenapa perlu hadir:-
Penerangan tentang produk dan herba
Menghasilkan produk kesihatan sendiri
Produk yang berkos rendah
Resepi diberi PERCUMA


Methodologi kelas pembelajaran:
📝 Demo dan hands-on (group)
📝 Teknik dan cara membuat
📝 Hasil produk akan dibawa pulang
📝 Bahan (herba) dan peralatan disediakan


Peringatan
Alat tulis (buku nota dan pen), sila bawa sendiri


Berminat dengan tumbuhan herba?
Bercita-cita mengeluarkan produk kesihatan sendiri berasakan tumbuhan herba?
Mengalami masalah kesihatan?
Ingin tahu bagaimana memelihara dan mengekalkan kesihatan dengan penggunaan herba semulajadi?


TEMPAT ADALAH TERHAD.


Ayuh, kita sama-sama belajar di Kelas Pemprosesan Herba Tradisional & Tumbuhan Beraroma!


Untuk maklumat lanjut dan pendaftaran, sila hubungi:-

Miss Rieya +60 16-817 8716



Tuesday, 14 November 2017

Doa Kesembuhan Buat Mu Teman


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: -

Assalamualaikum dan salam ceria pagi semua https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/f2/1/16/1f60d.png.

Doa bagi semua yang sakit

“Allahumma Robbannas, Adz-Hibil Ba'sa Isyfi Antasy-Syafi La Syifa'a Illa Syifa'uka Syifa'an La Yughadiru Saqoman.”

“Ya Allah Tuhan dari semua manusia, hilangkan segala penyakit, sembuhkanlah, hanya Engkau yang dapat menyembuhkan, tiada kesembuhan kecuali dari padaMu, sembuh yang tidak dihinggapi penyakit lagi.” 
(HR Bukhari)

Aamiin aamiin aamiin ya rabbal alamin


Roti Puri Adhwa


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah



Kecoh apam viral 3 bahan. Ada yang jadi bambam bak kuih pau. Ada yang bantat tak menjadi.

Apa pun keputusannya, cuba lagi hingga berhasil. Jangan pernah putus asa kerana kau tak akan tahu percubaan yang keberapa akan membuahkan hasil hingga kau tersenyum tanpa noktah.

Alhamdulillah. Roti Puri Adhwa kembang mekar setaman. Tak pernah mengecewakan.


Memandangkan ramai yang nak cuba buat roti puri yang tak banyak bahan ni, aku kongsikan untuk korang cuba buat pula. InsyaAllah pasti berhasil.


Bahan-bahan Roti Puri:-

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh yis
5 sudu teh minyak masak
1 sudu teh gula
1/2 sud teh garam
3/4 cawan air panas


Cara Pembuatan Roti Puri:-

1. Satukan tepung gandum, yis, garam, gula dan minyak masak. Gaul sebati.

2. Bagi lubang ditengah-tengah adunan tadi dan tuang air panas sedikit demi sedikit. Gaul rata dan uli adunan hingga sebati.

3. Nak tahu adunan sudah sebati atau pun tidak, uli adunan hingga tidak melekat di tangan.

4. Bulat-bulatkan adunan mengikut saiz kesukaan masing-masing. Aku suka besar-besar, so sorang sekeping dah kenyang.

5. Rehatkan adunan sekurang-kurangnya 15 minit atau sehingga kembang.

6. Lenyekkan adunan dengan penggelek. Jangan terlalu nipis atau tebal supaya bila menggoreng nanti bentukknya kembang menawan.

7. Panaskan minyak dan goreng hingga kuning keemasan.

8. Semasa menggoreng, siram minyak ke atas adunan tu supaya ianya kembang sekata. Pastikan api sederhana supaya tak cepat hangus.

Sukatan adunan ni dapat sikit jer tau. Kalau nak hasil yang banyak, korang tambah jer sukatan asal tu.

Roti puri ni sedap cicah bersama sardin, kari ayam, rendang atau pun susu manis. Petang ni aku buat cicah dengan sardin jer untuk anak-anak. Cepat dan ringkas.


Aku pula cuba dengan Sambal Tai' Minyak Adhwa. Sedap. Baru pertama kali makan roti puri ni cicah Sambal Tai' Minyak Adhwa. Ingatkan sekeping cukup rupanya nak tambah lagi. Nasib baiklah ada buat lebih adunan tadi. Kalau tak terpaksa bancuh lagi.


Apa pun selamat mencuba ya kawan-kawan semua. Semoga berhasil percubaan Roti Puri kalian. Nanti kongsi la hasilnya di ruangan komen blog ni yer.

Jom, nikmati menu minum petang bersama Rieya...

Boleh share entri ini jika kalian rasa ianya bermanfaat. Terima kasih.




Monday, 13 November 2017

Karnival Usahawan Wanita Sabah 2017 Anjuran IKSnita Sabah


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah




KARNIVAL USAHAWAN WANITA SABAH
ANJURAN IKSNITA SABAH


Imago Shopping Mall
2 - 3 Disember 2017
Sabtu & Ahad
10.00 pagi hingga 10.00 malam

Booth pameran/jualan hanya untuk local produk
Shell Scheme Booth RM2,000
Saiz booth 10ft x 10ft
Meja 2ft x 3ft
Kerusi 2 unit


Syarat Penyertaan untuk menyertai expo pameran/jualan ialah:
1. Produk usahawan tempatan sahaja
2. Jenama (brand) sendiri
3. Ruang pameran/jualan mestilah kemas dan teratur
4. Jenis produk: Pakaian, kraftangan, makanan, minuman, kosmetik, penjagaan kesihatan dll (janji produk usahawan Sabah)

Tinggal 2 booth saja lagi. Siapa cepat dia dapat!

Rieya www.wasap.my/60168178716




Supply Chain Shared Services & Outsourcing

Alhamdulillah. Selesai sudah berurusan di SSO. Moga apa yang telah kami rancangkan ini dipermudahkan. Always WIN! # WIN ...

Post Paling Popular