Trafik

Tuesday, 17 October 2017

Karnival Gempak Usahawan Wanita, Wisma Wanita Kota Kinabalu


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: JHEWA & IKSNITA


Panggilan buat peminat tegar penyanyi Rohana Jalil. Jangan lepaskan peluang untuk melihat dan berjumpa dengan artis kesayangan anda pada 28hb Oktober 2017 jam 10.30 pagi di Karnival Gempak Usahawan Wanita di Wisma Wanita, Kota Kinabalu.

Datanglah beramai-ramai bagi memeriahkan lagi karnival tersebut. Terdapat pelbagai aktiviti menarik yang telah disusun atur istimewa untuk kalian. Antara aktiviti sepanjang dua hari karnival ini berlangsung adalah seperti Pertandingan Permainan Congkak, Permainan Bahasa, Pertandingan Mewarna, dan Pertandingan permainan Batu Seremban. Selain itu, disediakan juga War Machine dan Iron Man.

IKSnita Sabah telah dijemput untuk turut serta dalam memeriahkan lagi karnival ini. Kalian boleh turut serta dalam Klinik Usahawan Wanita Sabah. Klinik ini juga percuma.

Untuk makluman, Klinik Usahawan Wanita Sabah ini akan bersama  Presiden IKSnita Sabah iaitu Datuk Dg Khatijah Datu Bachtiyal berlangsung selama 2 hari iaitu 28hb dan 29hb Oktober 2017.

Setiap sorang hanya memilih satu tarikh sahaja. Klinik Usahawan Wanita ini bermula dari jam 2.00 petang hingga 4.00 petang.

Tujuan utama klinik ini adalah untuk berbincang keperluan produk usahawan yang boleh ditambah baik dari beberapa sudut. Seramai 5 orang "Doktor Usahawan" yang dilantik sedia membantu diagnos produk usahawan pada masa tersebut.

Anda boleh memilih salah satu "Doktor Usahawan" mengikut pilihan dan keperluan dalam perniagaan masing-masing.

Ini bukanlah seminar atau bengkel. Klinik ini membantu sesama kita di kalangan usahawan baru bagi mengenalpasti penambahbaikan produk di masa akan datang. 

InsyaAllah. Semoga usaha ini berhasil dan memberi idea serta inspirasi baru dalam memajukan produksi masing-masing.

Mohon kalian bantu kami war-warkan karnival ini kepada kawan-kawan di luar sana agar visi dan misi karnival ini dapat capai dengan jayanya.



Testimoni & Tempahan Pes Ayam Lengkuas Adhwa


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah


Alhamdulillah. Percubaan pertama untuk hasilkan Pes Ayam Lengkuas Adhwa sudah mula mendapat perhatian dan tempahan di kalangan peminat tegar menu tradisi suku kaum Bugis ini.

Apa yang seronoknya bukan saja kawan-kawan di kalangan suku kaum Bugis, malah Cina, Dusun, Bajau, Murut, Sungai dan pelbagai jenis suku lagi. Tak sangka pula ramai yang suka dan mula jatuh cinta dengan menu tradisi ni.  


InsyaAllah, akan ku komersialkan Pes Ayam Lengkuas Adhwa ini ke seluruh pelusuk Sabah. Kalau mendapat sambutan dari Sarawak mahu pun tanah Semenajung, akan di perluaskan lagi hingga ke sana. Mohon doa kalian juga wahai sahabat ku.

Terima kasih sudi membeli, merasa dan membuat tempahan semula. Semoga kalian juga di murahkan rezeki dan diberi kesihatan yang baik. InsyaAllah. Aamiin.

Jika ada kawan-kawan yang nak cuba Pes Ayam Lengkuas Adhwa ni boleh la terus ketuk saja wasap ku ini 016-817 8716.


Upah Buat Blog Bisnes Penulisan


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah


Alhamdulillah. Rezeki musim hujan. Ada yang mahu tempah buat blog bisnes penulisan sebab tak mampu  nak teruskan kelas dalam grup. Mungkin ada sedikit rasa segan. Rasa takut atau malu hendak bertanya.

Oh! Tidak mengapa. Kalian boleh buat tempahan secara personal dengan saya. Cuma yuran kelas dan upah servis buat blog bisnes penulisan sedikit berbeza. Ini kerana perkhidmatan yang saya tawarkan tidak sama dengan yang lain.

Saya akan buatkan blog bisnes penulisan kalian yang asas sahaja tetapi saya akan pantau sehingga kalian benar-benar faham dan dapat mendalami serta mampu mengikut rentak dunia penulisan blog.

Apa yang penting, kalian harus rajin bertanya jika tidak faham apa saja maklumat yang cuba saya sampaikan. InsyaAllah, saya akan cuba kongsikan sekadar apa yang saya tahu.


Terima kasih kerana memilih saya untuk membantu kalian dalam berkongsi ilmu blog bisnes penulisan. 


Jom Belajar Membuat Mee Kuning & Kueh Teow (Hands-On)





Penyertaan adalah terbuka kepada sesiapa sahaja.

Peserta perlu membuat bayaran semasa pendaftaran sebanyak RM150.

Peserta wajib mengikuti KURSUS secara sepenuh masa.

Masa berkursus dari jam 9.30 pagi hingga 4.30 petang (tertakluk pada perubahan)

Jika memerlukan kemudahan penginapan, bayaran ditanggung oleh peserta.

Peserta perlu memakai pakaian kerja yang bersesuai untuk sesi latihan praktikal.


Untuk pendaftaran dan maklumat lanjut, sila berhubung terus dengan Pn. Dalina Dawila di talian 019-3131768

 


Tuesday, 10 October 2017

Ragam Usahawan Newbie



Terharu sangat usahawan kalangan matcik-matcik ni. Walau pun usia sudah dikira senja tapi masih bertenaga menuntut ilmu Sempat lagi bertanya, 
.
.
Matcik Jenab: Yunk, kenapa kursus mu murah betul? Selalu kursus RP ni orang cas RM300 ke atas bah. Pernah dulu matcik ikut, RM350 bah matcik bayar.
.
.
Aku: Anduuu bah matcik, teda kesian kami (aku dan kawan-kawan) ni ambik 1 sen untung pun dari program ni. Itu kita patak-patak saja bikin beli isi perut sama sewa tempat belajar. Kami ni kesian baru mo belajar-belajar juga buat RP sendiri jadi sambil-sambil tu tolong kawan-kawan usahawan yang lain, kan? Siok juga tu ramai-ramai kita belajar."
.
.
Matcik Jenab: Bagus betul kau ni yunk. Bah jangan kau lupa arrr. Kasih booking nama matcik. Sikijap matcik pigi bank kasih masuk duit.
.
.
Aku: Ok bah matcik. Tunggu aku terror buat RP arr, baru aku cas RM350. Mencari ilmu dulu kita. Nanti matcik daftar lagi di kelas ku arr".
https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/fd0/1/16/1f602.png😂https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/fd0/1/16/1f602.png😂
.
.
Matcik Jenab: Hahaha.. Kau ni arrr tapi bagus betul idea mu yunk. Matcik ni lambat sikit bah faham. Nanti kau ajar juga arr. Bah, matcik kasih doa hajat mu supaya tercapai. Sama-sama kita pandai buat RP.
.
.
.
Apa pendapat korang tentang matcik Jenab ni?


Monday, 9 October 2017

Kursus Rancangan Perniagaan

Assalamualaikum rakan-rakan usahawan semua. Kalian apa khabar? Harap sihatlah agaknya ya.

Untuk makluman, Kursus Rancangan Perniagaan yang dijadualkan hari ini telah ditunda pada ketetapan berikut:-

Tarikh: 12 OKTOBER 2017
Masa: 9.30 pagi - 4.30 petang
Hari: Khamis

Tempat: Blok E-35-1, Tingkat Bawah, Kepayan Perdana Commersial Centre, Jln. Lintas Kepayan (CyberCity), 88300 Kota Kinabalu, Sabah

Yuran: RM50 seorang (kita patak-patak saja ni untuk  makanan & minuman dan sewa tempat)



Sijil kursus dikeluarkan oleh FAMA


Untuk pendaftaran dan maklumat lanjut, sila hubungi Rieya http://www.wasap.my/0168178716


Hanya 30 kuota (peserta) untuk diisi. Siapa cepat, dia dapat tempat duduk.


Wednesday, 4 October 2017

Program MTDC Road2Growth


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah


#Road2Growth Put your hiking shoes on!
Together we scale to new heights https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/f51/1/16/1f603.png:-D



Kota Kinabalu: Perbadanan Pembangunan Teknologi Malaysia (MTDC) menggalakkan usahawan industri kecil dan sederhana (IKS) bekerjasama dengan universiti termasuk institusi penyelidikan tempatan bagi menyuntik serta membangunkan teknologi dalam perniagaan mereka.
Ketua Pegawai Eksekutif MTDC Datuk Norhalim Yunus berkata, langkah itu penting bagi meningkatkan potensi perniagaan usahawan IKS di negara ini, sekali gus memastikan produk mereka tidak hanya berada dalam pasaran domestik, sebaliknya berupaya menembusi pasaran antarabangsa.
Menurutnya, revolusi industri ketika ini memerlukan usahawan menerapkan elemen teknologi dan inovasi dalam perniagaan mereka.
“Universiti dan institusi penyelidikan tempatan mempunyai ramai pakar yang menghasilkan R&D (penyelidikan dan pembangunan) terhadap sesuatu industri. Justeru, usahawan IKS digalak untuk menggunakan semua sumber itu yang mungkin ada yang belum diterokai bagi menyuntik aspek teknologi dan inovasi dalam perniagaan,” katanya.
Beliau berkata demikian selepas merasmikan program MTDC Road2Growth di sini, semalam.
Menurutnya, kerjasama itu juga mampu memanfaatkan sepenuhnya usaha R&D yang dibuat ahli akademik tempatan seterusnya mengurangkan kebergantungan usahawan kepada teknologi dan inovasi dihasilkan negara luar.
Katanya, MTDC sebagai anak syarikat milik penuh Khazanah Nasional Berhad dan agensi di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi sentiasa bersedia menjadi platform memperkasa kerjasama antara usahawan IKS dan universiti bagi membolehkan hasil R&D dikomersialkan ke pasaran.
“Kami boleh membantu memadankan usahawan IKS dengan kepakaran dan universiti yang tepat, namun usahawan perlu terlebih dulu mengenal pasti teknologi sesuai untuk syarikat mereka yang boleh digunakan secara strategik dalam memberi hasil optimum untuk bersaing dalam pasaran,” katanya.
Mengenai program MTDC Road2Growth, Norhalim berkata, jerayawara sehari itu adalah platform untuk memberi pendedahan kepada usahawan di Sabah mengenai perkhidmatan ditawarkan dalam membantu mereka mengembangkan perniagaan, seterusnya menjadi usahawan tekno.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 27 September 2017 @ 2:37 AM




Datuk Maznah Hamid: Perginya Seorang Pejuang Usahawan Wanita

"Buatlah suatu kebaikan yang terus hidup, 
walaupun setelah kita tinggalkan dunia nanti".

Secebis kenangan yang telah kau tinggalkan buat ku Datuk Iron Lady. Ilmu yang telah kau curahkan akan dipraktikan (walaupun sedikit perlahan). InsyaAllah.

 


Tuesday, 3 October 2017

Menikmati Keindahan Alam



Menikmati keindahan alam. Bertapa cantiknya pokok bunga ni. Buahnya (bunga) digunakan sebagai hasilan warna untuk corak lukisan batik tangan. Warna alam tanpa campuran bahan kimia.



Monday, 2 October 2017

Selamat Malam



Jangan melirik
Nanti tertarik
Yang susah kau jugak
Aku pi betapuk jak

Ok, gudnite uolls https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/f57/1/16/1f609.png;-)


Sabar Saat Diuji



Pernahkah kamu berada dalam situasi yang buntu, semua terasa begitu sulit dan perit, begitu tidak menyenangkan, hambar, kosong bahkan menakutkan?

Itu adalah saat اللّه mengizinkan kau untuk diuji, Dan اللّه ingin mendengar rintihan serta do'a mu agar kau menyedari akan keberadaan-NYA...

Kerana DIA tahu kau sudah mulai melupakan-NYA dalam kesenangan.

Assalamualaikum dan selamat pagi Isnin. Moga kalian sentiasa dalam lindungan-NYA.



Sunday, 1 October 2017

Selamat Tinggal Hospital Wanita & Kanak-Kanak Sabah (HWKKS)



Alhamdulillah. Setelah seminggu bercuti di#HWKKS, hari ini boleh rehat di rumah. 

Terima kasih buat semua doktor yang merawat kakak sepanjang berada disini. 

Terima kasih buat para jururawat yang setia dan tenang melayan kerana manja dan cerewet kakak.

Terima kasih buat keluarga dan kawan-kawan yang sempat meluangkan masa melawat kakak sepanjang berada disini. 

Terima kasih buat jiran-jiran katil dari Ward Melur 1 Bilik-12 dan Bilik-11 dan Melur 2 Nephro-1 yabg sudi menceriakan hari-hari kakak sepanjang bersama kalian. Moga kalian juga diberi kesembuhan dan boleh pulang ke rumah.

Terima kasih kepada semua yang mendoakan kesembuhan kakak. 

Moga bertemu lagi di luar #Ward_HWKKS

Asah Bakat Melukis



Bosan. Asah bakat melukis. Isi masa terluang dengan lakaran burung.

Moga ada harapan discaj hari ni. Jadi, boleh terbang bebas macam burung. https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/f51/1/16/1f603.png:-D

InsyaAllah.
 — at Hospital Wanita Dan Kanak-Kanak Sabah.

Bersiaran dari Melur 2 Nephro-1, Hospital Wanita Dan Kanak-Kanak Sabah



Bersiaran dari Melur 2 Nephro-1.

Hari ini. Pagi ini. 1 Oktober 2017. Setia ditemani antibiotik. Menghabiskan saat-saat akhir rawatan rapi dari doktor pakar. Moga dapat kembali ke rumah hari ini setelah seminggu bercuti di sini#HWKKS 

Maaf kawan-kawan. Aku tidak dapat bertugas bersama kalian untuk program #PUNB#PROSPERNITA #IKSNITA hari ni.


Ada tanggungjawab yang lebih besar harus ku laksanakan. Selamat bergembira buat semua. Diharap program sepanjang hari ni berjalan dengan tenang dan lancar. InsyaAllah.
 — at Hospital Wanita Dan Kanak-Kanak Sabah.


Saturday, 30 September 2017

Melur 2 Nephro-1, Hospital Wanita & Kanak-Kanak Sabah



Di satu sudut Melur 2 Nephro-1. Tenang. Damai. Sejuk. Tubuh menggigil. Bantal dan blanket memanggil.

Jom bungkus badan dan lelapkan mata sebelum doktor pakar datang menyapa. https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/f57/1/16/1f609.png;-)



Friday, 29 September 2017

Popia Kacang: Lazat. Rangup Tak Terkata!



Alhamdulillah. Rezeki datang tak terduga. Awal pagi terima panggilan dari DIDR. Cahaya Nur Adhwa terpilih untuk menyertai international f&b expo di Suria Sabah bermula hari ini selama 3 hari. 

Sedih. Sayangnya rezeki itu terpaksa ditolak. Dalam keadaan sekarang, kesihatan anak diutamakan.

Maafkan aku, bukan sengaja untuk menolak. Stok#PopiaKacang
 yang ada tiduk cukup.#PesAyamLengkuas pula belum tersedia. Dalam 10 minit tak sempat nak cari pekerja. 

Dengan berat hati terpaksa tarik diri dari turut serta dalam expo tersebut. Ya Allah, rindunya mau berbooth di Suria Sabah. 

Terlepas peluang bertemu dan bina networking bersama usahawan dari Brunei, Singapura, Indonesia etc

InsyaAllah. Moga ada rezeki lagi bersama international f&b expo.

#TerpaksaMerelakan

Monday, 18 September 2017

Sains Metafizik: Rahsia Disebalik Tarikh Lahir


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah

Assalamualaikum. Apa khabar mak-mak di rumah? Anak-anak sudah ke sekolah? Yang pulang dari sekolah sesi pagi sudah sampai di rumah? Begitulah nampak gayanya, kan? Pagi, tengahari hinggalah ke petang urusan mak-mak bekerja di rumah tidak tahu bila siapnya. Bila beresnya. Sudah ke petang sambung lagi ke malam.

Mak-mak hanya dapat berehat bila ana-anak sudah dibuai lena. Itu pun sempat lagi mengurus bisnes yang tertangguh. Menguruskan kesempatan yang ada sebelum masuk berehat melayan penat lelah dengan urusan anak-anak, suami, rumah dan bisnes di rumah.

Apa pun, laksanakan tanggungjawab itu dengan tenang dan sentiasa berlapang dada. Semoga ada hikmat dan rezeki yang tak terduga datang menyapa.


Baru-baru ini telah dianjurkan Seminar Rahsia Tarikh Lahir & Cash Flow" di Hotel Disini @ Yaho, Sembulan. Program ini bermula dari 9.00 pagi hingga 1.30 petang untuk sesi Rahsia Tarikh Lahir manakala sesi petang pula mengenai 2.00 petang hingga 5.00 petang topik Cash Flow.

Untuk setiap satu sesi seminar itu ada yuran penyertaan. Yuran yang dikenakan cuma RM40 sahaja. Oleh itu, peserta yang berminat boleh la mendaftar dengan bayaran RM80 untuk kedua-dua sesi tersebut.

Oleh kerana, tarikh seminar itu berlangsung pada sambutan Hari Malaysia iaitu 16/09/2017, pihak penganjur iaitu Career Development Program (CDP) bermurah hati memberikan diskaun  sebanyak RM20. Jadi, peserta hanya perlu membayar RM60 untuk kedua-dua sesi tersebut. Murah tak?


Alhamdulillah. Rezeki datang tanpa diundang. Tanpa diduga. Untuk seminar sesi pertama, Rahsia Tarikh Lahir aku dapat tiket percuma. Terima kasih Nurul Asyiqin sudi beri tiket percuma untuk ilmu hari ini. Semoga bertambah murah rezeki mu sahabat baru ku dan aku berharap agar ikatan persahabatan yang baru terjalin ini akan berkekalan hingga ke jannah. InsyaAllah. Aamiin.

Kaedah Asas Pengiraan Tarikh Lahir Dan Huraiannya.



Huraian Nombor 1

Kelebihan: Dilahirkan untuk menjadi seorang pemimpin atau ketua,berani berdikari, berkeyakinan dan bercita-cita tinggi. Inginkan kesetiaan serta 'perfectionist'. Sangat bagus memulakan sesuatu projek atau tugasan dan membuatnya bersungguh-sungguh sehingga selesai.

Kekurangan: Tidak mudah menjadi pengikut, diktator, kurang diplomasi, pentingkan diri sendiri, sensitif dan sukar menerima pandangan atau kritikan.

Perubahan yang perlu dilakukan:  Banyakkan diplomasi, belajar menerima pandangan orang lain serta percaya pada kelebihan dan kebolehan orang lain.

Kerjaya: Institusi kewangan, teknologi maklumat, perundangan, otomotif, askar, polis, kejuruteraan, pengangkutan dan barang kemas.

Elemen: Besi

Warna elemen: Putih, kelabu dan emas

Warna tidak perlu pakai: Merah, oren dan ungu

Golongan terkenal yang mempunyai nombor 1: Arsene Wenger, Acha Septriasa, Luna Maya, Tom Hanks, Robert Redford, Hulk Hogan



Huraian Nombor 2

Kelebihan: Bijaksana dengan idea yang bernas, pembantu yang bagus, kawan yang ideal, pengikut yang baik, tidak suka bergaduh, tenang dalam apa jua keadaan, mementingkan kebersihan, rajin, penyayang, pemaaf, lembut hati dan selalu memikirkan keperluan serta perasaan orang lain.

Kekurangan: Tidak mempercayai kebolehan diri sendiri, sukar buat keputusan kerana mudah binggung, mudah berkorban perasaan atau mengalah, mudah dipengaruhi oleh orang lain, sukar mengatakan TIDAK dan dinasihati jangan cuba lakukan idea baru.

Perubahan yang perlu dilakukan: Dinasihati mengikuti jejak langkah orang yang berjaya atau MENTOR supaya mempercepatkan proses kejayaan, percaya pada kebolehan sendiri dan belajar membuat keputusan.

Kerjaya: Perkhidmatan pelanggan, komunikasi, wartawan, diplomat, logistik, perhotelan, perkapalan, makanan laut, air dan minuman.

Elemen: Air

Warna elemen: Biru dan hitam

Warna tidak perlu pakai: Kuning, coklat dan beige

Golongan terkenal yang mempunyai nombor 2: Adi Putra, Dr Fadzli Yaacob, Thaksin Shinawarta, Bill Clinton, Madonna



Huraian Nombor 3

Kelebihan: Individu ini adalah seorang yang serba-boleh atau dalam english – 'all-rounder'. Agresif, kreatif, suka bersosial, ceria, pandai berjenaka, mudah teruja, mudah simpati, kebolehan berfikir dengan baik, kelebihan dalam lisan dan perkataan. Kebahagiaan bila menyayangi dan disayangi.

Kekurangan: Individu ini boleh menjadi terlalu agresif, tidak penyabar dan cepat panas baran, egois, suka cakap lepas, suka mengawal, hangat-hangat tahi ayam, apabila melakukan sesuatu dan jangan biarkan kasih sayang terlampau menguasai diri.

Perubahan yang perlu dilakukan: Perlu fokus dan sabar bila melakukan sesuatu perkara, perlu belajar untuk melihat sesuatu dengan lebih realistik, dan fikir dahulu sebelum meluahkan sesuatu.

Kerjaya: Masakan, media, penerbangan, telekomonikasi, hiburan, perhubungan awam, bahan api, pengiklanan, pereka, penulis, minyak dan gas serta kecantikan.

Elemen: Api

Warna elemen: Merah, oren dan ungu

Warna tidak perlu pakai: Biru dan hitam

Golongan terkenal yang mempunyai nombor 3: Anwar Ibrahim, Wayne Rooney, Christiano Ronaldo, Robinho, Alan Alda, Bill Cosby



Huraian Nombor 4

Kelebihan: Kuat merancang, tidak membuat sesuatu sambil lewa, mengambil berat butir-butir terperinci, seorang yang suka belajar, tekun bekerja, mampu bersabar, fokus, berupaya melakukan kerja yang paling membosankan suka kepada keadilan, praktikal sistem, dan logik. Sangat menyanjungi kesetiaan dan mudah setia serta boleh melakukan tanggungjawab dengan baik.

Kekurangan: Tak suka meluahkan perasaan tidak puas hati dalam sesuatu perkara. Suka simpan sendiri, dan terlalu menitik beratkan perkara-perkara remeh sehingga tidak melihat secara keseluruhan sesuatu perkara. Perlu berhati-hati dalam perhubungan dan perkahwinan.

Perubahan yang perlu dilakukan: Perancangan yang bagus memerlukan keberanian Harus belajar lebih fleksibel dan mengambil kira pandangan orang lain. Bersikap dan berfikiran lebih terbuka. Berterus teranglah dalam sesuatu perkara.

Kerjaya: Pendidikan, perubatan, perkayuan, pertanian, percetakan, penerbitan, pertukangan, perhutanan dan rekaan grafik.

Elemen: Kayu

Warna elemen: Hijau

Warna tidak perlu pakai: Putih, kelabu dan emas

Golongan terkenal yang mempunyai nombor 4: Bill Gates, Alex Ferguson, Margaret Thatcher, Arnold Schwarzenegger, Tina Turner, Paul Hogan



Huraian Nombor 5

Kelebihan: Suka kebebasan, suka 'window shopping', berfikiran jauh, pandai cari peluang, melakukan sesuatu dengan teruja, boleh menceburkan diri banyak perkara dalam satu masa, berani ambil risiko, tenaga serta semangat yang kuat. Sentiasa rasa dirinya muda, 'public relation (PR)' yang bagus dan 'centre of attraction'.

Kekurangan: Tidak suka disekat dalam membuat sesuatu. Selalunya cerewet dalam hal hal kecil. Kadangkala mereka memang degil dalam melakukan sesuatu. Mereka juga jarang relaks. Kurang teliti dalam melakukan sesuatu. Emosi tidak konsisten dan suka 'menjual minyak'.

Perubahan yang perlu dilakukan: Jangan terlampau 'banyak goreng'. Lebih relaks, tidak cerewet dalam isu-isu kecil. Melihat sesuatu dengan teliti. Kawal emosi dan fokus dalam apa jua yang dilakukan.

Kerjaya: Hartanah. arkitek, pembinaan, kontraktor, perlombongan, politik, perakaunan, pekebun, peladang dan saham.

Elemen: Tanah

Warna elemen: Kuning, coklat dan beige

Warna tidak perlu pakai: Hijau

Golongan terkenal yang mempunyai nombor 5: Abdullah Ahmad Badawi, Erra Fazira, Aishwarya Rai, Bambang Susilo, Soekarno, Ronaldo, Abraham Lincoln, Britney Spears



Huraian Nombor 6

Kelebihan: Ini adalah nombor untuk terus wujud atau hidup. Nombor yang mengawal harta benda dan kekayaan. Mewakili kesenangan dan kekayaan. Sentiasa jadi pihak pendamai, sabar, mudah simpati, memahami inginkan ketepatan, teratur, tersusun dan cinta merupakan kekuatan. Boleh menjadi kaunselor, memberi kasih sayang dan cinta yang berpanjangan. Banyak tanggungjawab yang tidak disangka-sangka. Mampu untuk buat kebajikan yang banyak untuk semua. Individu ini akan menjadi popular dalam masyarakat. Mereka juga selalu mengambil berat tentang orang-orang bawahan. Suka membantu dan menjaga mereka.

Kekurangan: Seorang yang suka berbangga dan tidak akan mengambil kerja mudah. Tidak mendengar cakap atau pun kata-kata orang lain selain orang atasan. Melakukan sesuatu disebabkan ada kepentingan diri. Degil, suka mengarah, suka kemewahan, bercitarasa tinggi, mata duitan dan tamak.

Perubahan yang harus dilakukan: Buat sesuatu tanpa memikirkan kepentingan diri sendiri. Belajar apakah yang boleh diubah dan apa yang tak boleh diubah. Kurangkan sifat degil dan memerlukan ketepatan. Kurangkan citarasa tinggi dan mewah (kehendak dan keperluan).

Kerjaya: Institusi kewangan, teknologi maklumat, perundangan, otomotif, askar, polis kejuruteraan, pengangkutan dan barang kemas.

Elemen: Besi

Warna elemen: Putih, kelabu dan emas

Warna tidak perlu pakai: Merah, oren dan ungu

Golongan terkenal yang mempunyai nombor 6: Luis Felipe Scolari, Rafa Benitez, Warren Buffett, Albert Einstein, Jane Seymour, John Denver



Huraian Nombor 7

Kelebihan: Sangat berkemahiran dan sangat teliti apabila menguruskan sesuatu perkara (suka mengkaji). Individu ini tidak akan lupa pada sesiapa yang pernah menolongnya. Tersangat menghargai kesyukuran dan berterima kasih. Individu ini penuh dengan ghairah dan cinta. Seorang pemikir dan sukakan kedamaian serta ketenangan. Berkebolehan dalam memutarbelit kata-katanya. Menarik perhatian ramai orang. Suka mengejar kemahsyuran dan tuah. Gemar kepada perkara teknikal. Mempunyai '6th sense' dan 'deja vu'.

Kekurangan: Suka berlawan cakap. Mempunyai pemikiran yang suka berubah-ubah. Mudah menukar keputusan. Bukan seorang yang tegas. Sangat suka 'berahsia' yang tidak membantu imej mereka secara luaran. Orang menganggap mereka adalah seorang yang tidak mempunyai perasaan (cold) dan ini menyebabkan mereka tidak mudah untuk menjalinkan perhubungan ataupun persahabatan (sukar didekati). Mereka boleh bertindak kejam jika berada dalam mood yang salah.

Perubahan yang harus dilakukan: Berfikir itu bagus namun ia adalah masalah yang perlu adalah tindakan. Belajar untuk menerima kenyataan dunia sebenar.
Jangan hidup dalam dunia sendiri, bercampur dengan dunia luar.  Selain tiu, perlu kawal angin dan ubah 'can forgive but never forget'.

Kerjaya: Perkhidmatan pelanggan, kominikasi, wartawan, diplomat, logistik, perhotelan, perkapalan, makanan laut, air dan minuman.

Elemen: Air

Warna elemen: Biru dan hitam

Warna tidak perlu pakai: Kuning, coklat dan beige

Golongan terkenal yang mempunyai nombor 7: Dr. Irfan Khairi, Mawi, Saddam Hussein, Cesc Fabregas, Frank Lampard, John F. Kennedy, Micheal Jackson



Huraian Nombor 8

Kelebihan: Seorang yang aktif dikalangan rakan-rakannya, menjadikannya seorang yang terkenal. Sangat pendiam, konservatif dan pasif. Bertanggungjawab dan sangat bermoral. Seorang yang boleh dipercayai. Biasanya adalah penyelesai masalah. Tidak akan mempermainkan orang lain.Bertanggungjawab, tabah, adil, berterus terang, bertekad tinggi, pertahan kawan, kuat bekerja dan suka mengurus. Keberanian adalah aset, suka buat kebajikan dan dipandang sebagai ketua.

Kekurangan: Disegi luaran nampak kuat tetapi sebenarnya seorang yang berhati lembut. Sangat berhati-hati dan percaya kepada perspektif diri yang kuat dan ini akan menyebabkan hilang sesuatu peluang. Juga, anda sentiasa tercari-cari dan sibuk melihat-lihat sesuatu, anda kadang-kadang tidak tahu apa yang anda cari sebenarnya. Jadi, berhati-hatilah untuk tidak membuang masa melayan perkara-perkara yang tidak bermanafaat atau tidak berfaedah. Kadang-kadang kabur dalam apa dilakukannya. Individu ini perlu pintar. Kera kepala apabila telah membuat keputusan.

Perubahan yang harus dilakukan: Belajar membuat keputusan berdasarkan keperluan sendiri daripada mengikut keperluan orang lain. Jangan buang masa melayan perkara-perkara yang tak berfaedah.

Kerjaya: Masakan, media, penerbangan, telekomunikasi, hiburan, perhubungan awam, bahan api, pengiklanan, pereka, penulis, minyak dan gas, kosmetik dan kecantikan.

Elemen: Api

Warna elemen: Merah, oren dan unggu

Warna tidak perlu pakai: Biru dan hitam

Golongan terkenal yang mempunyai nombor 8: Steven Gerrard, Osama bin Laden, Cindy Crawford, Barbara Streisand, Jane Fonda



Huraian Nombor 9

Kelebihan: Lengkap serta dikategorikan sebagai keseluruhan dan yang pengakhiran bererti kejayaan. Sangat optimistik dan berfikiran terbuka. Suka nampak cantik. Sangat beradab. Pintar, peka dan sensitif. Kekuatan psikik, mudah memahami, boleh dipercayai dan diharap serta menanggung beban tanpa sungutan. Mereka tahu bila dan bagaimana untuk menyerang dan mempertahankan diri. Bagus dalam memenangi hati orang. Berkebolehan untuk menghibur orang lain. Sebagai “penghibur”, mereka mempunyai daya tarikan dan tidak mempunyai masalah untuk berkawan dengan sesiapa pun. Berfikiran global, romantis dan melakukan kerja dengan cepat dan berkebolehan dalam kerjanya tetapi bukan dengan terperinci atau khusus. Boleh berubah dan menyesuaikan diri mengikut persekitaran

Kelemahan: Mereka tidak mengambil berat orang bawahan. Seorang yang emosional. Sensitif, merasa tidak pernah cukup dan tidak tolak ansur. Jika tidak berhati-hati, di kemudian hari mereka ini tidak mempunyai ramai kawan dan akan kesepian. Memiliki personaliti yang pelbagai sehingga sukar orang sekeliling untuk memahami mereka. Boleh berubah menjadi seorang yang sangat bersemangat, teruja atau menjadi seorang yang depresi ataupun muram. Mudah berputus asa apabila bertemu halangan dalam melaksanakan sesuatu.

Perubahan yang harus dilakukan: Jangan banyak bercampur dengan perkara-perkara yang negative. Belajar untuk tidak bergantung pada nasib semata-mata. Jangan mudah berputus asa bila berdepan dengan halangan. Kurangkan sifat emosional.

Kerjaya: Pendidikan, perubatan, perkayuan, pertanian, percetakan, penerbitan, pertukangan, perhutanan dan rekaan grafik.

Elemen: Kayu

Warna elemen: Hijau

Warna tidak perlu pakai: Putih, kelabu dan emas

Golongan terkenal yang mempunyai nombor 9: Megawati Sukarno, Suharto, Gisele Bundchen, Shirley MacLaine, Harrison Ford, Jimmy Carter, Elvis Presley






Pertama, nombor kod asas diwakili oleh huruf O di dalam petak berwana biru. Nombor kod asas ini mewakili ciri-ciri utama individu.

Kedua, nombor-nombor cermin diwakili oleh huruf S dan T di dalam petak hijau. Sekiranya nombor-nombor cermin ini memiliki nilai yang sama; sebagai contoh S = 6, dan T = 6, maka individu tersebut dikatakan berpotensi besar untuk menjadi seorang individu yang amat hebat dan popular.

Ketiga, nombor chasis atau nombor kod peribadi. Nombor chasis ini terdiri daripada I, J dan O. Nombor chasis ini juga dikatakan sebagai nombor kombinasi penentu sifat peribadi seseorang. Kedudukan nombor-nombor chasis ini telah aku tandakan dengan perkataan'Spiritual, Mental dan Root'.

Keempat, nombor-nombor circular yang terdiri daripada kesemua 16 nombor yang diwakili oleh huruf A, B, C, D, E, F, G ,H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S dan T. Kombinasi nombor-nombor tertentu daripada nombor circular ini juga dikatakan satu cara lagi untuk menghalusi sifat peribadi individu.

Ada beberapa perkara yang perlu diketahui oleh individu sebelum mengira nombor chasis atau kod asas individu berdasarkan tarikh lahir mereka. 

Pertama AB mewakili dua digit hari lahir. Kedua DC mewakili dua bulan lahir. EF dan GH pula mewakili empat digit tarikh lahir. Pendek kata, tarikh lahir individu perlulah disusun mengikut format AB.CD.EFGH yang pada akhirnya akan bertumpu menjadi A+B+C+D+E+F+G+H untuk mengetahui nombor kod asas.

Sebelum itu, perlu diketahui di sini, bahawa sebarang nombor dua digit seperti 10, 11, 12 dan ke atas perlulah diubah menjadi nombor satu digit menerusi kaedah numerologi seperti berikut:

10 –> 1 + 0 = 1

11 –> 1 + 1 = 2

12 –> 1 + 2 = 3

19 –> 1 + 9 = 10 –> 1 + 0 = 1 maka untuk kes seperti ini, kita ambil 1

20 –> 2 + 0 = 2

94 –> 9 + 4 = 13 –> 1 + 3 = 4 maka untuk kes seperti ini, kita ambil 4

Sebagai contoh, aku akan ambil tarikh lahir Tun Dr. Mahathir Mohamad. Tokoh negara Malaysia ini dilahirkan pada 10 Julai 1925 dan merupakan seorang tokoh yang amat dikagumi di kebanyakan negara, termasuk di negara-negara maju.

Mari kita semak cara pengiraan tarikh lahir Tun Dr. Mahathir Mohamad di atas. Mula-mula kita susun tarikh lahir Tun Dr. Mahathir Mohamad daripada 10 Julai 1925 kepada 10:07:1925 mengikut format AB:CD:EFGH, dan kita akan dapat menjalankan pengiraan seperti di bawah:



Pertama
AB:CD:EFGH –> 10:07:1925
A=1, B=0, oleh itu A+B= 10 –> I=1
C=0, D=7, oleh itu C+D= 7 –> J=7
E=1, F=9, oleh itu E+F=10 –> K=1
G=2, H=5, oleh itu G+H=7 –> L=7
dan seterusnya.

Berdasarkan kiraan rahsia tarikh lahir Tun Dr. Mahathir Mohamad di atas, maka kita dapati Tun Dr. Mahathir memiliki nombor-nombor berikut:

Nombor kod asas diwakili oleh huruf O = 7

Nombor-nombor cermin diwakili oleh huruf S dan T adalah sama iaitu masing-masing ialah 6.

Nombor chasis atau nombor kod peribadi I.J.O Tun Dr. Mahathir ialah 1.7.7.

Nombor-nombor circular yang terdiri daripada kesemua 16 nombor yang diwakili oleh huruf A, B, C, D, E, F, G ,H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S dan T bagi Tun Dr. Mahathir ialah 1, 1, 3, 6, 6, 6, 6, 6, 6, 7, 7, 7, 8, 8, 9 dan 9.


Huraian nombor kod asas:-

Nombor kod asas ini diperolehi berdasarkan nombor chasis. Contohnya Tun Dr. Mahathir memiliki nombor-nombor kod asas 1, 7 dan 7 atau nombor chasis 1.7.7. Ini bermaksud Tun Dr. Mahathir memiliki nombor chasis berdasarkan 1 dan 7. Jika anda memiliki nombor chasis 1.2.3 maka sifat peribadi anda adalah berdasarkan nombor 1.2.3. Namun kod asas yang paling utama bagi anda adalah nombor yang mewakili huruf O. Dalam kes ini, nombor 7 mewakili ciri-ciri utama Tun Dr. Mahathir, manakala nombor 1 adalah rangkaiannya.


Kesimpulannya;-

1. Fokus pada kekuatan yang kita miliki dan asah sehingga ia menjadi LUAR BIASA.

2. Kelemahan yang dimiliki, kita cari jalan untuk atasi tanpa bertangguh.

3. Mesti selalu berfikiran positif kerana ia menyemai benih kejayaan (negatif = racun berbisa).

4. Sentiasa percaya pada kelebihan yang kita ada.


Ok, itu saja yang aku nak kongsi dengan korang apa yang aku belajar di seminar ni. Lepas balik dari seminar ni, aku terus praktikkan untuk test benda ni. Most of 80% ke 90% adalah betul dan kena dengan dorang apabila terangkan ciri-ciri pada dorang. Suka dorang buat kira-kira, lepas tu aku bentangkan jawapan mengikut nombor yang dorang sebutkan. Dan 80% ke 90% betul dan 10% ke 20% lagi tak berapa kena. So, di harap korang jangan terlalu taksub untuk percaya benda ni. Aku saja kongsikan dan korang fikirlah sendiri.


Hah! Korang yang kusyuk membaca tu, bagaimana? Dari pengiraan Rahsia Tarikh Lahir di atas, korang berada dalam golongan selebriti terkenal yang mana satu? Cepat-cepatlah kira dan kongsilah diruangan komen di bawah.


Karnival Gempak Usahawan Wanita, Wisma Wanita Kota Kinabalu

Teks: Nasriah Abdullah Foto: JHEWA & IKSNITA Panggilan buat peminat tegar penyanyi Rohana Jalil. Jangan lepaskan peluang unt...

Post Paling Popular