Teks:
NasriahAbdullah
Foto:
NasriahAbdullah
Sambal Ikan Masin Lada Putih
4
bahan jer untuk lauk makan tengahari hari ni. Simple. Sempoi. Cepat. Jimat.
Hihi…ramainya mak-mak yang tertanya apa menu 4 bahan tu?
Jom, ku kongsikan menu simple ni. Lauk kampong jer tapi jangan salahkan aku kalau
korang menambah hingga 3 pinggan nasi yer.
Bahan-bahan:
1.
Ikan masin
2.
Tomato
3.
Lada Putih
4.
Minyak sayuran
Cara
memasak:
1. Panaskan kuali.
Masukkan minyak sayuran.
2. Bila minyak sudah
mula panas, masukkan ikan masin dan goreng hingga garing.
3. Bila ikan masin
dah garing (tak perlu nak tos minyak bagai), masukkan tomato.
4. Gaulkan tomato
hingga sedikit layu, kemudian masukkan lada putih.
5. Gaul hingga
sebati dan sedia untuk di hidang.
Korang
rasa, senang tak masak lauk ni? Best tak? Kalau best, tolong SHARE untuk kengkawan korang pula ya.
Manatau ada di antara mereka nak menambah berat badan ideal macam aku ni. Hihiihi….
Kalau
tak ada masa langsung nak masuk dapur, senang jer. Ni haaa Sambal Tai Minyak Adhwa yang lagi senang nak disediakan. Hanya buka
penutup botol kemudian hidang bersama nasi putih. Kalau nasi putih pun kau tak ada
masa nak masak, boleh jer makan dengan roti.
Jangan
lupa tau, SHARE dengan kengkawan korang entri ni. Moga bermanfaat buat mereka
yang memerlukan idea ni.
Jumpa lagi di entri akan datang….
No comments:
Post a Comment