Wednesday, 2 November 2016

Alumni ABDR Di Majalah Mingguan Wanita


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah & Alumni ABDR


Kisah Saya Dalam Majalah Mingguan Wanita
Bilangan 1720 (4-10 November 2016)
 
Raih Pengalaman Pertama Berniaga Bazar
Assalamualaikum. Permulaan November yang sungguh manis.


Alhamdulillah. Syukur ke-Hadrat Ilahi dengan limpah kurnia dan rahmat-Nya hasil coretan saya terpilih untuk paparan slot 'Panduan Bekerja Dari Rumah' muka surat 68 keluaran 1720 (4-10 November 2016). 

Majalah Mingguan Wanita
Bilangan 1720 (4-10 November 2016)

Ini adalah pertama kali saya diberi ruang dan peluang untuk berkongsi kisah saya bagaimana mula terjebak dengan dunia bazar.  Saya bukan siapa-siapa. Saya cuma suri rumah biasa yang punya impian luar biasa dan tetap mengharapkan agar setiap perkongsian di dalam blog mahu pun majalah dapat memberi manfaat dan sumber inspirasi kepada mereka yang mahu bermula.

Saya suka berkongsi cuma kemahiran menulis perlu di asah lagi. Bermula dengan belajar menulis di blog. Kemudian berangan nak keluar artikel di majalah. Hamboi! Angan-angan besar dek non. Tidak mengapa. Bukankah berangan itu percuma? Beranganlah sebanyak mana pun tapi biarlah angan-angan itu diisi dengan impian yang boleh dicapai. InsyaAllah.


Bagaimana Artikel Saya Terpilih?
 
Hadiah terindah Dari Puan Pengasas ABDR


Ada yang bertanya, bagaimana artikel saya terpilih? Saya terbaca status Puan Masayu Ahmad, Pengasas ABDR pada 9 Oktober 2016 tentang reward yang hendak diberikan kepada protege-protege ABDR yang telah tamat tugasan. Pada mulanya terdetik di hati, 'Ada peluang kah aku? Ke reward ini hanya terbuka kepada mereka yang baru selesai tugasan? Aku sudah lama siap tugasan, masih layakkah terima reward yang ditawarkan? Lagi pula sudah berstatus alumni'.

Dengan sedikit kekuatan yang ada, saya membalas status fesbuk Puan Masayu Ahmad dan alhamdulillah, mendapat respon yang positif.

Senyuman manis mula terukir di bibir. Otak pula ligat berfikir. Nak tulis apa? Sehinggalah Cikgu Anys Idayu Zakaria mencadangkan agar saya berkongsi pengalaman bagaimana mula terjebak dengan berniaga bazar. I love you cikgu. You always give me some ideas. Wow! Talking london gitue...

Yes! Idea itu datang mencurah bagaikan air terjun. Ayat demi ayat ditaip sehingga tercetusnya kemalangan tertendang kabel komputer. Sudahnya, hampir 70% coretan yang siap ditaip hilang ntah ke mana. Semua silap sendiri. Siapa suruh tak save awal-awal? Hendak sambung cerita yang berbaki tapi mood sudah tiada. Tempoh bertenang dari mengarang diambil. Selepas sehari kejadian terdendang kabel barulah bermula semula.

Berkat bertenang dan berkayuh perlahan-lahan dengan fokus 100%. Akhirnya artikel 'Raih Pengalaman Berniaga Bazar' siap dihantar terus ke emel Puan Masayu Ahmad.


Jadikan Akademi Bekerja Di Rumah Sebagai Platform Untuk Dikenali

Inilah salah satu keistimewaan bila bersama jemaah ABDR yang mana dapat membantu menjenamakan perniagaan di samping beriklan secara percuma.  Uolls rasa terbakar tak? Maunya tak terbakar. Iklan percuma beb. Siapa nak kasih. Betul tak?

Keistimewaan lain adalah jaringan mantap di dalam ABDR itu sendiri sebagai platform untuk lebih dikenali ramai. Alhamdulillah, kisah saya sudah pun keluar di majalah Mingguan Wanita keluaran 1720 di mana Nabil dan keluarga menjadi penghias muka depan majalah tersebut. Nak tahu kisah lanjut, bolehlah beli majalah tersebut dan cerita penuh boleh baca coretan di sini http://nasriahabdullah.blogspot.my/2016/10/pengalaman-pertama-cuba-berniaga-bazaar.html

Pengalaman Pertama Berniaga Bazar
Yang Cukup Bermakna Dan Memberi Kesan


Syukur yang tak terkata. Melalui ABDR, saya banyak belajar. Bukan sahaja dapat belajar menulis di blog, malah blog juga dijadikan medan perkongsian ilmu, idea dan pengalaman. 

Selain itu, dapat pula berkenalan dengan ramai usahawan hebat yang berjaya dan wartawan majalah, Puan Netty.

Saya ingin menjadi suri rumah yang berilmu, kaya, berjaya, dermawan dan menjadi sumber inspirasi kepada suri rumah lain agar mempunyai pendapatan sendiri .


Alumni ABDR Di Majalah

Dahulu selalu tengok dan baca artikel rakan-rakan alumni ABDR yang terpilih keluar di majalah. Tengok orang lain gembira, kita pun tumpang gembira sekali sambil berangan artikel sendiri terpampang dalam majalah. Cemburu tau! Tipulah kalau tak ada perasaan cemburu. Kalau Artikel orang lain boleh keluar majalah kenapa aku tidak? Semangat itu sentiasa jadi penyuluh untuk terus berkongsi.

Apabila artikel sendiri keluar majalah baru tahu bertapa gembiranya kita. Ini kerana bukan senang nak sampai satu tahap artikel kita di siarkan dalam paparkan khas seperti 'Panduan Bekerja Dari Rumah'.

Antara guru online dan rakan alumni ABDR yang telah berjaya muncul di majalah, boleh baca dan lihat di link berikut:


Guru Online ABDR

1. Puan Anys Idayu Zakaria

Majalah Mingguan Wanita
Bil. 1689, April 2016

2. Puan Zaila Muhammad

Majalah Seri Dewi & Keluarga
November 2014


 Rakan Alumni ABDR

1. Puan Arbee Ali

Majalah Mingguan Wanita
April 2015


2. Puan Saniah Mat Sanat

Majalah Mingguan Wanita
Mac 2016


3. Puan Siti Naimah Norman

Majalah Pa & Ma
Disember 2015


4. Puan Zeela Lamin

Majalah Mingguan Wanita
Disember 2015


5. Puan Rohayu Rashid

Majalah Mingguan Wanita
Ogos 2015

Banyak lagi sebenarnya artikel rakan alumni yang telah berjaya disiarkan dalam pelbagai jenis majalah tersohor di Malaysia. Nak tahu siapa lagi, boleh baca kisah mereka di http://akademibekerjadirumah.blogspot.my

Ayuh rakan pembaca sekalian, kita sama-sama jadikan blog sebagai medium penyebar maklumat. Sambil memberi maklumat, boleh jana wang juga. Jimat masa, jimat tenaga, hasil lumayan. InsyaAllah.

Jangan jadikan alasan tidak ada modal, tidak pandai berniaga, tidak tahu apa nak dijual tapi sebaiknya belajar dulu, mulakan dulu. Tak buat, tak tahu apa hasilnya. Tak cuba, tak tahu apa keputusannya. Tak bermula, tak tahu apa kesudahannya. Rangsang saja minda kita. Aktifkan anggota badan yang sudah sedia cukup sempurna bentuk dan fizikalnya. InsyaAllah semuanya akan memberi kesan yang baik kepada diri kita juga. Tak percaya? Cubalah...


Pendaftaran November untuk Kelas Blog Bisnes sudah dibuka. 10 kuota kosong sahaja. Setiap pendaftaran bulan ini berpeluang untuk dapat PERCUMA buku DOA DAN AMALAN, Ustaz Ebit Lew.

Jom rakan-rakan pembaca blog saya, rebut peluang belajar secara online di ABDR. Bagi yang memilih belajar secara face-to-face juga masih ada. Kelas berlangsung pada 19 November 2016 bertempat di Royal Plaza Putatan, Sabah.

Nak tahu lagi lanjut boleh hubungi saya secepat mungkin 016-817 8716

No comments:

Post a Comment

FB Page: Kereta Sewa Bajet & Jual Beli Kereta Terpakai - Kuala Lumpur & Pahang

PANGGILAN RAMADAN SYAWAL ISTIMEWA BUAT WARGA PAHANG Nak balik kampung tapi tak ada kereta? Nak beli kereta tapi tak cukup bajet? Da...

Post Paling Popular