Teks:
Nasriah
Abdullah
Foto:
Nasriah
Abdullah
Menu
malam ni Ayam Masak Lengkuas
Cara
Memasak Ayam Masak Lengkuas Menggunakan #PesAyamLengkuasAdhwa
1.
Panaskan kuali. Masukkan Pes Ayam Lengkuas. Tidak perlu guna minyak masak.
2.
Tambah 50ml air. Gaul hingga mendidih.
3.
Masukkan ayam. Guna api sederhana supaya tidak cepat hangus.
4.
Bila daging ayam empuk. Tambah garam secukup rasa.
5
Masak hingga kuning keemasan .
6.
Sedia untuk dihidang.
7.
Selamat menjamu selera.
Sila LIKE, KOMEN & SHARE jika bermanfaat.
.
.
.
500g hingga 1kg ayam cukup untuk 1 pek (200g) #PesAyamLengkuas
.
.
500g hingga 1kg ayam cukup untuk 1 pek (200g) #PesAyamLengkuas
Korang boleh buat pilihan sama ada untuk masak
sehingga kering (macam dalam gambar di mangkuk kecil) atau basah, iaitu
berkuah.
Kalau tanya aku, aku lebih suka kering sebab tahan
lama. Kalau tak habis makan malam ni, boleh simpan untuk esok.
Kalau jenis basah (berkuah) kena habiskan terus. Kalau
simpan takut pula basi sebab menu ni bersantan. Membazir. Esok tak boleh makan
lagi.
Apa pun, terima kasih buat kawan-kawan terbaik di
dunia yang sudi beli Pes Ayam Lengkuas #readytocook ni.
Selamat memasak semua.
No comments:
Post a Comment