Monday 18 September 2017

Cerita Rakan Niaga


Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Nasriah Abdullah


Hari Isnin, hari yang kebanyakkan bagi rutin mak-mak bekerja di rumah mahu pun di pejabat biasanya agak sibuk. Walau sudah bertahun, tapi masih juga huru-hara. Sibuk itu tak tahu datang dari mana. Rutinnya sudah begitu tapi masih juga sering ulang-alik di dapur, bilik tidur, ruang tamu dan bilik mandi.

Aku? Uhhmmm. Begitulah rutinnya. Anak yang bersekolah baru seorang. Sibuknya umpama sudah punya anak sepuluh. Setiap gerak-geri nya perlu diperhati. Jika leka seketika, pastinya lambat ke sekolah.

"Botal air sudah siap? Sapu tangan? Stokin? Cepat pakai tudung! Baba siap mandi dah tu. Lambat sampai sekolah, abang (panggilan buat pengawas) tulis nama lagi. Mau ka?"

Soalan-soalan harian yang wajib ditanya.

Sebelum ke sekolah, rutin wajib buat kakak. Dia pasti akan salam. Jika aku tak peluk cium, pasti dimintanya.

Begitulah drama harian rekaan kakak.

Bila kakak sudah ke sekolah barulah aku punya sedikit ruang. Anak teruna ku, bangun awal pagi ini. Sarapan nasi goreng dan milo suam. Tenang. Tanpa gangguan. Jiwanya juga tenang.

"Ummi. Ummi buat apa tu?".

Belum sempat aku menjawab ditanya lagi.

"Ummi. Ummi buat kerja?".

"Ya. Ariel makanlah dulu. Jangan kacau ummi kerja ya?" Pinta ku.

"Ok". Jawabnya selamba.


Teringat aku pertemuan dengan rakan-rakan niaga beberapa hari yang lepas. Santai. Walau hanya beberapa minit, sempat juga berkongsi masalah dan idea dalam urusan bisnes.

Walau perjumpaan yang singkat, tapi itu peluang besar buat kami. Sempat juga kami mempromosikan produk masing-masing.

Popia Kacang. Roti Adhwa. Pelbagai jenis kuih traditional. Upah Buat Fan Page. Kelas Personal Buat Fan Page. Kelas Blog Bisnes Penulisan anjuran akademi Bekerja Di Rumah (ABDR). Semua ini antara servis dan perkhidmatan yang aku tawarkan. Produk terbaru yang bakal aku pasarkan adalah Pes Ayam Lengkuas.


Alhamdulillah. Baru saja ingin ku perkenalkan sudah ada permintaan yang tinggi. Ramai yang menanti dalam senarai pelanggan. Harap bersabar ya. Terima kasih atas sokongan dan doa kalian.

Selain memperkenalkan produk baru ku, aku juga sempat kongsikan pengalaman bagaimana aku terjebak dengan bisnes. Alhamdulillah. Sedikit cerita itu ada idea baru disebaliknya.

Mahu dapatkan produk dan servis yang aku tawarkan? Wasap saja no ini 016-817 8716. InsyaAllah, akan ku jawab satu persatu soalan kalian.

Sebelum itu, mari ku kenalkan kalian dengan mereka.



Wan Raizah Matsah. Orangnya kecil molek. Comei je kan. Ibu beranak 3. Kerja dari rumah. Seorang pereka fesyen. Nak minta desain atau jahit baju bolehlah berhubung dengan beliau. Jahitannya kemas. Desain terkini dan mengikut citarasa pelanggan yang cerewet.

Hah! Kalian spesis pelanggan yang cerewet? InsyaAllah Wan Raizah Matzah ada cara menjinakkan anda. Hihi..

Alaa janganlah serius sangat. Kita gurau-gurau jer. Tak adalah muka tu berkerut sejuta.

Selain desain pakaian, Wan Raizah Matsah pun mahir desain poster iklan. Ada bakat seni reka grafik. Kalau nak minta tolong desain apa-apa jua jenis poster untuk sebarang majlis, bolehlah hubungi beliau ya. Aku rekomen sangat. Upah yang dikenakan untuk servis beliau pun sangat murah dan berpatutan.

Ada satu produk aku nak rekomen korang guna. Bedak cendana. Pernah dengar tak? Ok, bedak ni nama dia "Cendana Facial Beauty". Aku pun guna bedak ni juga tau. Bedak ni bagus, ia sangat berbeza dengan bedak yang ada di pasaran.

Nak tahu kenapa? Bedak "Cendana Facial Beauty";-
1. Mengecutkan jerawat dan parut
2. Menghaluskan kulit
3. Mencerahkan kulit
4. Mengurangkan Jeragat 
5. Anti - penuaan
6. Anti - tanning
7. Mengawal kandungan minyak di muka
8. Pelindung matahari
9. Hilangkan gatal-gatal dikulit
10. Boleh guna satu badan
11. Boleh jadi bedak sejuk atau foundation
12. Bukan saja bedak tapi boleh dijadikan masker atau bedak sejuk dengan gabungan bahan-bahan seperti madu, air mawar dan lemon.
13. Gatal ketiak lepas "shaving"? Sapu je bedak ni inshaAllah hilang.

Jika kalian punya 1001 persoalan, bolehlah ketuk wasap beliag di talian 010- 236 0472.



Dalina Dawila. Ada yang panggil Kak Bobo. Ada yang panggil Kak D. Mana-mana pun ok. Orang yang sama. Seorang pengusaha restoran asam pedas di daerah Kota Kinabalu. Siapa suka mana asam pedas, bolehlah berkunjung ke restoran beliau yang terletak di Restoran Daleena Asam Pedas, Blok E-35-1, Tingkat Bawah, Kepayan Perdana Commercial Centre, Jalan Lintas, Kepayan Cyber City, Kota Kinabalu, Sabah.

Harga yang ditawarkan berbaloi. Sangat murah. Rasa asam pedasnya pun sedap. Maklum saja, resepi warisan dari mak.

Memandangkan asam pedas beliau menjadi kegilaan ramai, Kak Bobo mula memasarkan Pes Asam Pedas Daleena. Jadi senanglah korang masak asam pedas di rumah nanti. Beli jer pes asam dengan beliau.


Kalau nak belajar masak sendiri dengan Kak Bobo pun boleh. Ada kelas khas untuk kalian. Boleh hubungi beliau untuk sebarang pertanyaan di talian 019-313 1768.



Fadzillah Saidin. Ibu berank 3. Kakak ni pun comel juga orangnya. Lebih mesra dengan panggilan Cik P'fie. Suka buat kami ketawa sampai rasa nak pecah perut. Kalau ada booth bazar, dialah tukang panggil orang datang singgah ke booth. Pantang jer orang lalu depan booth kami, pasti akan singgah. Aura Cik P'Fie ni sangat kuat. Samalah macam produk yang beliau hasilkan.


Cik P'Fie ni merupakan pengasas kepada produk Neylla Kosmetik. Jika kalian nak cuba guna produk beliau, silalah berhubung terus dengannya yer. Nak jadi agen untuk produk Neylla Kosmetik pun boleh. Ketuk saja wasap beliau 016-802 4961




Nur Nazlyn Abdullah @ Carolyn Salag. Orangnya tinggi lampai. Nampak pendiam. Tapi awas! Dalam hati ada taman.


Pemilik kepada Nur Boutique & Cafe. Nak shopping baju sambil isi perut yang sedang berkeroncong, bolehlah bertandang ke kedai beliau.

Serunding Tuhau. pernah dengar tak? Tuhau ni merupakan makanan kegemaran rakyat di Sabah terutamanya kaum Dusun dan Kadazan. Makanan ini adalah campuran beberapa bahan lain dan diperasakan dengan garam. 

Bagi mereka yang kurang mengenali pokok tuhau. Tuhau atau pokok tepus boleh dijumpai di hutan tebal. Baunya agak kuat dan sesuai dijadikan jeruk atau sambal cili tuhau. Nak tahu lagi lanjut tentang tuhau, risik-risik la dengan pengusahanya, Kak Nur.

Mahu belajar buat serunding tuhau atau jadi agen pun boleh. Kontek saja nombor ini 014-558 5702. 

Seperti biasa, sebelum berpisah sempat bergambar kenangan untuk tatapan kami. Kisah ini akan menjadi memori indah untuk dikongsi buat anak-anak kami nanti nanti. InsyaAllah. Aamiin.









No comments:

Post a Comment

Aroma Dapur Adhwa: Keria Gula Merah

Alhamdulillah. Penutup September dan pembuka Oktober, banyaknya berita-berita indah. Ingatkan bolehlah tidur dengan lena tapi kan sama ju...

Post Paling Popular